Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αμπελοφιλοσοφίες


...αν κάτι δεν έλλειψε ποτέ στον τόπο αυτό, στοιχείο που μάλιστα αποτελεί αναντίρρητο επιχείρημα της συνέχεια του Γένους (δάκρυα συγκίνησης), αυτό είναι η ασταμάτητη, αδιάλειπτη, συνεχιζόμενη και διαχρονική παραγωγή αμπελοφιλοσόφων, που ξεκίνησε από εκείνον τον πρώτο ανώνυμο Ίωνα προπάτορα, που καθόμενος σε κάποια παραλία της Ιωνίας ένα δείλι, έπιασε δίπλα του ένα μπλοκ λίθων και άρχιζε να σκαλίζει τις πρώτες του σκέψεις, σίγουρος για το αιώνιο της αξίας και τη ματαιότητα αυτών. Έκτοτε ο τόπος παράγει σχεδόν σαν γερμανικό εργοστάσιο, σειρά αμπελοφιλοσόφων διαμέσου των αιώνων έως σήμερα.

Και φυσικά, για να το διευκρινίσουμε και αυτό, δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό ούτε υποτιμητικό στον όρο αμπελοφιλόσοφος. Σημαίνον και σημαινόμενο αποτελούν γέννημα του αυτού τόπου, πράγμα ουδόλως τυχαίο. Γνωστοί οι συμβολισμοί της αμπέλου στον ελληνικό φαντασιακό (παρά τις προσπάθειες του χριστιανισμού, η άμπελος παρέμεινε συνειρμικά συνδεδεμένη με τον οίνο, την ευφορία και την καλή καρδιά). Συνεπώς, αμπελοφιλόσοφος είναι αυτός που προσεγγίζει τη φιλοσοφία διακατεχόμενος από ένα μάλλον διονυσιακό, σατυρικό συναίσθημα. Και τούτο γιατί ο αμπελοφιλόσοφος δεν στέκεται βλοσυρός και αγέλαστος, όπως ο λ.χ. Γερμανός – που είναι και επίκαιρος – φιλόσοφος του 19ου αιώνα, ούτε γονατιστός και τρεμάμενος, όπως οι διάφοροι μονοθεϊστές “δάσκαλοι” , μπροστά στην αποκαλυπτόμενη σοφία.

Το χαρακτηριστικό λοιπόν του αμπελοφιλοσόφου δεν είναι, όπως έχει παρερμηνευθεί, το περιεχόμενο των λόγων του, αλλά η στάση του καθώς τους φανερώνει. Ο αμπελοφιλόσοφος γνωρίζει το γελοίο, παροδικό και μάταιο της όποιας νοητικής του σύλληψης και κατανόησης του κόσμου, καθώς και της όποιας σύλληψης άλλων ατόμων. Γνωρίζοντας λοιπόν αυτό προσεγγίζει την κάθε ιδέα, ακόμα και τις δικές του, γελώντας μαζί τους. Έτσι, στο μυαλό του κόσμου τελικά, η στάση αυτή του αμπελοφιλόσου, η αναγνώριση της ματαιότητα της κάθε ιδέας, ταυτίστηκε με τη ματαιότητα των δικών του ιδεών, με αποτέλεσμα η λέξη αμπελοφιλοσοφία να πάρει την σημερινή της έννοια, της μάταιης και γελοίας και ανέξοδης άποψης. Σωστό εν μέρει, ξεχνά όμως πως αυτό ισχύει για όλες τις φιλοσοφίες. Ο αμπελοφιλόσοφος είναι ο μόνος όμως που το γνωρίζει αυτό…

Κλείνοντας, και επειδή δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, θα αφήσω το κείμενο μου χωρίς επίλογο. Έτσι…

Από τον φίλο Λυκίνοο
http://ampelofilosofikon.blogspot.com/2010/03/blog-post_4727.html

4 σχόλια:

Λυκίνοος είπε...

Η αμπελοφιλοσφική στάση, δηλαδή η αυτοαμφισβήτηση, προάγει μόνο το διάλογο. Αντίθετο της αμπελοφιλοσοφίας ο δογματισμός.

kopria είπε...

Τάδε έφη θώδη

Ανώνυμος είπε...

Use a cheesecloth to strain the puree and then pour
it into an airtight container. Amla is used in the preparation of a
highly effective natural shampoo by mixing 100 g each of amla, nuts
and Shikakai soap in two quarts of water, the mixture
is boiled for half an hour to simmer and then can be used as
shampoo for one month for all hair treatment throughout the year.
Sometimes, this process starts from the temples and goes back,
and sometimes it begins from the top of the head. Your health
and appearance can be improved with essential oils. Many people use hair greases to keep their hair moisturized.



my web page :: medium hairstyles

Ανώνυμος είπε...

Since the program is based on a real time world, users would not only be able
to choose the weather of their choice but also
the scenery. While the leader is placing protection
and clipping the rope through, the second
climber is removing previously placed protection. However, such training programs are tough to wave through since it require tons of learning patience and
willingness to proven one’s innate skills. If you are using
your own clubs, clean it with a wet cloth at least every 2-3
days. This game allows players to take on a whole different side of themselves and express their wild side, or even the business man lurking in each of us.


Look into my page: simulator

Συνολικές προβολές σελίδας