Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Το κουρδιστό πορτοκάλι είναι εδώ




Περίπου 27 άστεγοι, ο υψηλότερος αριθμός από το 2001, βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια πάνω από 106 επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν εναντίον τους, κυρίως από νεαρά άτομα.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (73%) οι δράστες των επιθέσεων ήσαν νεαροί κάτω των 25 ετών, οι οποίοι ισχυρίζονται πως κίνητρό τους ήταν η «πλήξη», ή η «διασκέδαση» και ιδίως η ικανοποίηση από το «ρίγος» που προκαλεί η βία.
Η περιοχή με τις συχνότερες επιθέσεις εναντίον αστέγων είναι η Πολιτεία της Φλόριδας, με 30 επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=71556




Κλιμακώνονται τελευταία οι επιθέσεις νέων στην Αμερική σε άστεγους με βαρείς τραυματισμούς και θανάτους. Λόγος; η διαφυγή από την πλήξη ή η αποκόμιση εμπειρίας.
Ψάχνονται οι ιθύνοντες ποιά είναι η κατάλληλη νομοθεσία που θα αποτρέπει τέτοια φαινόμενα.
Λάθος ψάχνετε κύριοι στην νομοθεσία για λύση.
Πριν 2.500 χρόνια ο ιστορικός Θουκυδίδης διαπίστωνε, λόγω του μακροχόνιου πολέμου, ότι η συνήθεια στη βία εξαχρειώνει τον άνθρωπο και τα ήθη του. Αποκτηνώνεται ο άνθρωπος και ακυρώνει όποιους φραγμούς έχει. Στο τέλος όλα γίνονται θεμιτά για την επίτευξη και του πιο τιποτένιου στόχου ή σκοπού.

Σε μια κοινωνία που έτσι και αλλιώς διδάσκει ότι για να πετύχεις, το άπιαστο όνειρο, πρέπει να είσαι αδίστακτος. Όταν τα οράματα κατρακυλάνε στην ατομιστική εικόνα του κάθε μικρόνοου διαφημιστή. Όταν οι προσλαμβάνουσες εικόνες από την τηλεόραση και τα παιχνίδια των παιδιών είναι πιο αιματηρά από τους πραγματικούς πολέμους τι ακριβώς περιμένετε να συμβεί;

Μαθαίνουμε κάποιον να σκοτώνει. Ο θάνατος απενοχοποιείται. Η, χωρίς όρια, ασκούμενη βία είναι το ζητούμενο από το παιδί στα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η φτήνη αυτή λύση για εθισμό στην αδρεναλίνη, που αποφέρουν μεγαλύτερες πωλήσεις δεν φαίνεται να ενοχλεί τους νομοθέτες. Η αγορά είναι ελεύθερη -να καταστρέψει τα πάντα.Ακόμη και τις ψυχές των παιδιών.
Το παιχνίδι είναι ο φυσικός τρόπος διδασκαλίας και εκμάθησης. Γι'αυτό θα εντρύφησει το κάθε παιδί στον απενοχοποιημένο θάνατο και θα εθιστεί στην αδρεναλίνη που προκαλεί η βία. Τελικά θα κάνει αυτό το οποίο έμαθε.
Τίποτα διαφορετικό.

5 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν νομιζώ πως η βία των ταινείων ή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών κάνουν τους ανθρώπους βιαιότερους μιας και υπάρχουν σε τέτοια ποσότητα που αν έστεκε θα έπρεπε μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς.

Προσωπικά έχω δει πολλές τέτοιες ταινείες και έχω παίξει πολλά βίαια παιχνίδια αλλά δεν έχω γίνει δολοφόνος και ξέρω πολλούς σαν και εμένα.

Δεν είμαι ούτε κοινωνιολόγος ούτε ψυχολόγος οπότε δεν γνωρίζω τι οδηγεί κάποιον στη βία.

kopria είπε...

σε τι ηλικία είχες καταιγισμό τέτοιων προσλαμβάνουσων εικόνων;

Από μια ηλικία και μετά υπάρχουν κριτήρια για φιλτεάρισμα. Όταν είσαι πολύ μικρός δεν υπάρει πραγματική αξιολόγηση.

πρκλς είπε...

Το κακό είναι ότι αι αμερικάνικαι μόδαι, πάντοτε σκάνε μύτη και προς τα εδώ... Και το πιο κακό είναι, ότι οι άστεγοι αυξάνονται και στα μέρη μας...

Dimitris είπε...

Εγω νομιζω οτι ενας απο τους λογους που με ενοχλει να βλεπω βια στην πραγματικη ζωη (αν και ειμαι διατεθειμενος να τη χρησιμοποιησω οταν χρειαστει), ειναι ακριβως η εκθεση μου σε βιαια παιχνιδια στον υπολογιστη, απο σχετικα μικρος.

Αγνή είπε...

Όταν μια κοινωνία αφήνει τόσους ανθρώπους αστέγους και δε ρίχνει καν ενα μάτι να δει αν ζούνε ή αν πεθάνανε... έχει γίνει ήδη πολύ βίαιη.

Όλα τα άλλα είναι απλά...εκφράσεις αυτής της βίας και μέσα συντήρησης και απενοχοποίησης όπως είπες και συ.

Ωχ..Βαριά και πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου Πολύκαρπε ! Με προσγείωσες στο χειμώνα απότομα (αν και το χρειαζόμουν!) Όχι ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί δεν είχαν κάνει ήδη τη μισή δουλειά...

Καλό χειμώνα!!

Συνολικές προβολές σελίδας