Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Η Γη θα «φλέγεται» μετά το 2011

Μία δεκαετία με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη προβλέπει έρευνα της ΝΑSΑ Ανησυχία προκαλεί έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ΄ όσο πιστεύαμε ως σήμερα. Το 1998 θεωρείται έτος-ορόσημο για το παγκόσμιο κλίμα, αφού τότε ο πλανήτης βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του 20ού αιώνα.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 άγγιξε τους 15 βαθμούς Κελσίου.
Εν τούτοις τα αμέσως επόμενα χρόνια οι τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μειώθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα του 1998, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν όσοι έθεταν σε αμφισβήτηση το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» για να υποστηρίξουν ότι αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες δεκαετίες δεν συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Η έρευνα που δημοσιοποίησε τώρα η ΝΑSΑ ανατρέπει αυτά που γνωρίζαμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία μετά το 1998 μειώθηκε για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκείνη την εποχή η ηλιακή δραστηριότητα πέρασε μια φάση ύφεσης και, δεύτερον, επειδή το φαινόμενο Ελ Νίνιο ψύχρανε τον Ειρηνικό ωκεανό.
Οπως όμως αναφέρεται στη νέα έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, από εφέτος και η ύφεση της ηλιακής δραστηριότητας σταματά και οι επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο αντιστρέφονται, καθώς εκτιμάται ότι, εν αντιθέσει προς ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, η «δράση» του θα προκαλεί ακόμη και καύσωνες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2011 και για την επόμενη δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο η θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι πιο υψηλή από εκείνη του 1998. Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που κάποια χρονιά η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από εκείνη του 1998 θα θεωρείται «ασυνήθιστο» μετεωρολογικό γεγονός. «Το μέγεθος της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα είναι τόσο μεγάλο ώστε κανένα φυσικό φαινόμενο δεν θα μπορεί να την αναστρέψει σε βάθος χρόνου, αλλά μόνο περιστασιακά» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» στέλεχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
http://www.physics4u.gr/blog/?p=792

4 σχόλια:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Το κείμενο δεν αναφέρει τον αυτονόητο λόγο που η θερμοκρασία του πλανήτη μας αυξάνει κάθε χρόνο: Εμάς, δηλαδή τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ptomas είπε...

Γιατί δεν βλέπετε τα πράγματα από την καλή τους πλευρά; Σκέψου πόσες ευκαιρίες ανοίγονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Π.χ. στο εμπόριο κλιματιστικών και ανεμιστήρων. Η στην ενοικίαση βαρκών για μετακινήσεις στις πλημμυρισμένες πόλεις. Και φυσικά αν αγοράσουμε από τους βοσκούς τα καμένα στην Πάρνηθα (με τον νόμο της χρησικτησίας και μερικούς ψευδομάρτυρες) θα βρεθούμε να πουλάμε παραλιακά οικόπεδα στους πρόποδες του βουνού. Όπως λέει και το τραγούδι "...δες την φωτεινή πλευρά της ζωής..."
Και το καταπληκτικό:
www.ilovemycarbondioxide.com
ΖΗΤΩ η ανθρώπινη βλακεία είναι άπειρη!!!

Anemos είπε...

Όχι ρε συ ΙωάννηΚ. Αναφέρονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες. "...Το μέγεθος της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας..."
Αλλά ίσως εδώ είναι η αντιλογία. Για ρίξτε μια ματιά εδώ...

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=105164

Το κακό με τους επιστήμονες είναι πως έχουν ξεχάσει την ύπαρξη της λέξης "ίσως".

Καλημέρα Πολύκαρπε

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Πράγματι η θερμοκρασία του πλανήτη μας αλλάζει ανά σχετικά τακτά διαστήματα, λόγο της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο, αλλά για την τωρινή υπερθέρμανση ο μεγαλύτερος φταίχτης είναι εμείς οι άνθρωποι.

Συνολικές προβολές σελίδας