Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Poutin-ιες


Η Ρωσία ψήφισε νόμο με τον οποίο διευκολύνει τις υπηρεσίες ασφαλείας να ελέγχουν την προσωπική αλληλογραφία. Το νέο νόμο καταδίκασαν οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πολιτικοί αναλυτές τον χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό και υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα από τα τελευταία βήματα της Ρωσίας στην πορεία προς ένα ολοκληρωτικό κράτος.Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες θα τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης και θα δημιουργηθούν ειδικές αίθουσες, όπου οι αρχές θα ανοίγουν την αλληλογραφία όσων θεωρούνται ύποπτοι ότι σκοπεύουν ή έχουν ήδη παραβιάσει τους νόμους. Μήνες διαδηλώσεων λόγω της οικονομικής ύφεσης, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση η οποία φοβάται μαζική κοινωνική αναταραχή.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1035413&lngDtrID=245


Φαίνεται ότι η θητεία στην παλαι ποτε κραταιά KGB έχει δώσει στον πρωθυπουργό της Ρωσίας συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτός. Σε ένα κράτος που οι δημόσιοι λειτουργοί του δρούσαν μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο κρατικής εξουσίας μάλλον αυτέ οι συμπεριφορές θα είναι αν όχι επιβεβλημένες τουλάχιστον ανεκτές.
Εκεί που χρειάζεται να σρέψουμε την προσοχή μας είναι ότι η κοινωνική αναταραχή που προκαλεί η κρίση είναι η αιτία των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας.

Και αν δεν μας ξαφνιάζει, λόφω των ιδιαιτεροτήτων, τι συμβαίνει εκεί ας προσέξουμε τι συμβαίνει εδώ με το internet και τα blogs.

Μια, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένη κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την δυνατότητα εκφοράς ελεύθερου λόγου στα blogs.
Με κυρίαρχη την δυσοσμία των σκανδάλων, της διαπλοκής, της κρατικής αναλγησίας (διακυβερνητικό και διαχρονικό αυτό) η κυβέρνηση επιτέθηκε κανονικά στα blog βάζοντας έναν λειτουργό μιας άλλης εξουσίας να γνωμοδοτήσει ώστε το μακρύ χέρι του νόμου να μην έχει γραφειοκρατικά προβλήματα στις κινήσεις του.
Βέβαια είναι αμφίβολο αν θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό το ξέρουν αλλά μέχρι τότε κάποιους λογαριασμούς θα κανονίσουν και όλο και κάποιους θα εκφοβίσουν, άσε που δεν θα είναι πια κυβέρνηση.
Θέλω να δω αν το Πα.Σο.Κ. θα αποδεχτεί την γνωμοδότηση θα κάνει κάτι να την απορρίψει ή απλώς θα τη χρησιμοποιήσει μέχρι να τελεσιδικήσουν όσα επισόδεια συμβούν. Θα δούμε.

Σε περιόδους κρίσης και έκπτωσης κάθε κυβερνιτικός σχηματισμός που έχει αρπαχτεί από την καρέκλα της εξουσίας κάνει κάθε τι να παραμείνει. Η δεδομένη διαπλοκή με τα ΜΜΕ μπορεί να βοηθήσει στην στρέβλωση της πραγματικότητας και στην προσπάθεια διατήρησης του συστήματος, ακόμη και αν αλλάξουν οι κυβερνώντες.

Όσο αφορά τα blogs προφανώς υπάρχουν και οι bloggers που ελέγχονται και παίζουν παιχνίδια. Δεδομένο αυτό και μερικές φορές, ευτυχώς, είναι εμετικά εμφανές.

Το πρόβλημα για την εξουσία είναι ότι ο καθένας από μας μπορεί πια να δημοσιοποιήσει τη γνώμη του, η οποία δεν είναι πια "λόγια που τα παίρνει ο αέρας" όταν περάσουν έξω από το στόμα μας και όποιος τα άκουσε όπως τα άκουσε.

Είναι γραμμένα πια τα λόγια και μένουν εκεί μέχρι κάποιος να τα επισκεφτεί τα διαβάσει τα σκεφτεί και τα αξιολογήσει. Scripta manet για όλους και αυτό είναι ζόρικο.

Μόνο που και εμείς οι bloggers πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ζόρικο και για μας που γράφουμε καθώς θέτουμε εαυτόν υπό κρίση και αξιολόγηση.

2 σχόλια:

Αγησίας είπε...

Φυσικά, άλλο πράγμα το να αξιολογείται και να κρίνεται ο κάθε blogger κι άλλο πράγμα το ζητούμενο από τους πάσης φύσεως "θιγόμενους", το οποίο είναι απλώς η φίμωση κάθε ενοχλητικού με πρόφαση την προσβολή, τη συκοφάντηση κλπ.
Παράβαλε τον ταλαίπωρο, που του κλείσανε το μπλογκ και τον τραβολογάνε στα δικαστήρια, χωρίς ποτέ να τον δικάζουν!

kopria είπε...

αυτό εννοεί και ο Πουτιν πιο πάνω

Συνολικές προβολές σελίδας