Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο Σωκράτης είχε άδικο...


Κάποτε, πολύ παλιά, πιο παλιά και από παλιά, υπήρχε η Δημοκρατία. Μετά έπαψε να υπάρχει και από τότε δεν ξαναυπήρξε.
Τότε αν σε κάποιον κρατικό λειτουργό έπεφτε βαριά η σκια κακοδιαχείρισης τότε μαύρο φίδι που τον έτρωγε. Το πιο πιθανό ήταν ότι θα εκδιώκοταν από την πόλη για 10 χρόνια, αν γλίτωνε φυλάκιση ή ακόμη και τη ζωή του.
Ακόμη και αν κάποιος ήταν πολύ αρεστός μπορούσε να δεχτεί πρόταση για εξωστρακισμό γιατί λόγω δημοφιλίας δυνητικά μπορούσε να καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Σε αυτό το πολίτευμα η συντριπτική πλειοψηφία κρατικών λειτουργών επιλεγόταν με κλήρο, αφού όλοι οι πολίτες θεωρούταν και έπρεπε να είναι ικανοί να διαχειριστούν τα της πόλεως θέματα.
Ο Σωκράτης υποστήριζε ότι τα θέματα θα έπρεπε να αφήνονται στους ειδικούς – κάτι που ο Πλάτωνας το προχώρησε στην πολιτεία του περιγράφοντας μια μη δημοκρατική αλλά εξιδιανικευμένη και εκειδικευμένη κοινωνία με απόλυτη ιεραρχία.
Βεβαίως οι φιλόσοφοι – όπως όλοι μας στη δημοκρατία - είναι ελέυθεροι να σκέφτονται και να διατυπώνουν τις σκέψεις τους. Ευτυχώς!
Δυστυχώς σήμερα οι σκιές σκανδάλουν και κακοδιαχείρησης πέφτουν βαριές πάνω στους πολιτικούς ταγούς μας και, το απίστευτο, στα πρωτοκλασάτα-ηγετικά στελέχη τους. Κι όμως λες και είναι οι μόνοι που μπορούν να παίξουν το ρόλο του εθνοσωτήρα, λες και είναι οι μόνοι ειδικοί να κυβερνήσουν και να διαχειριστούν τα κοινα καλούνται από τους άλλους ειδικούς της ενημέρωσης να αναλύσουν την κατάσταση. Να πουν τη γνώμη τους και βασικά να προβληθούν. Και έτσι συνεχίζουν να εκλέγονται.
Μα όταν κάποιος είναι ήδη αποτυχημένος στον προηγούμενο κυβερνητικό του ρόλο. Στιγματισμένος από ενδείξεις – τουλάχιστον, διότι και οι ειδικοί της δικαιοσύνης ποιούν την νήσσαν για να μη συγκρούονται με την πολιτική εξουσία. Όταν σκιές σκανδάλων ακόμη και για ποινικά αδικήματα τους κυκλώνουν και αυτούς και το περιβάλλον τους πως είναι δυνατόν να μην αποκλείονται από τα μέσα; Πως είναι δυνατόν να επιζητείται η γνώμη τους; Πως είναι δυνατόν να προβάλλονται;
Οι ειδικοί ειδικεύονται στο να δημιουργούν κλίκες μεταξύ τους και να διαπλέκονται με άλλους ειδικούς και χωρίς την δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης των πολιτών θα συνεχίζουν να το κάνουν.
Οι πιο αποτυχημένοι και πονηροί θα μας διαφεντέυουν.

5 σχόλια:

Φοίβη είπε...

Ωραία η παλιά, η πολύ παλιά δημοκρατία...
εγκρίνω εξωστρακισμό!
μόνο αυτό θα με επαναφέρει στις κάλπες...

καλό σκ δεν λέω...
την Κυριακή ή θα ρθω ή θα ρθεις...

kopria είπε...

xaxaxaxaxaxa

Heliotypon είπε...

Η δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που οι πολίτες, οι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί χωρίζονται, ουσιαστικά, σε πράσινους και γαλάζιους. 'Ιδια τα κόμματα, χωρίς ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές, με την ισχυρότερη ομοιότητα την λατρεία τους προς την ..."κουτάλα". Παλιότερα είχαμε τους Βενιζελικούς και τους Λαϊκούς, άλλη κατάσταση μίσους μεταξύ των οπαδών! μέχρι και φόνοι γίνονταν (καλά, το ξύλο και οι τραυματισμοί ήταν καθημερινή πραγματικότητα). Φυσικά έχουμε και το ποδόσφαιρο, άλλη αιτία μίσους και διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων. "Τρίτος κόσμος" είπατε; Μάλλον τέταρτος και βάλε! Είναι δυνατόν να πάμε καλά έτσι;

Φοίβη είπε...

Η πρώτη ημέρα της Ανοιξης σήμερα..
αχχχ
ΠΡΑΣΙΝΙΖΕΙ η φύση...

καλημέρα ΠΟΛΥΚΑΡΠΕ..
Καλή εβδομάδα...καλό μήνα!

kopria είπε...

Ναι Φοίβη μου... Σε λίγο θα βγουν και οι παπαρούνες... οι κόκκινες

Συνολικές προβολές σελίδας