Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Liebe Freunde DeutschenΛυπάμαι αλλά δεν μιλώ τη γλώσσα σας ώστε να σας απευθύνω κατευθείαν το λόγο. Δεν είμαι επαγγελατίας δημοσιογράφος ούτε εξουσιοδοτημένος απαντητής για να το οργανώσω τόσο καλά. Ας μπω στο θέμα μου λοιπόνκαι ελπίζω ότι ίσως βρεθεί κάποιος να το μεταφράσει.
Βλέποντας το εξώφυλλο και άρθρο του Focus θέλω μέσα από εδώ, ένα χώρο πραγματικά δημοκρατικό, να επικοινωνήσω μαζί σας για νας σας πω αυτό που νιώθω και βλέπω. Ότι σας δουλεύουν και εκεί ψιλό γαζί, όπως δουλεύουν και εμάς και κάθε άλλο λαό στην Ευρώπη. Είσαστε και σεις θύματα μιας αισχρής προπαγάνδας με τελευταίο και πιο αποκρουστικό δείγμα της το εν λόγο άρθρο.
Λέει το περιοδικό ότι είμαστε απατεώνες – πολύ ευγενής στάση εκ μέρους των συντακτών να αποκαλεί έναν ολόκληρο λαό απατεώνες, και ολίγον ρατσιστικό – γιατί ζητάμε από τον Γερμανό φορολογούμενο τα χρήματά του για να ανταπεξέλθουμε στην κρίση.
Απ’ότι έχω καταλάβει υπάρχει μια τέτοια γραμμή πληροφόρησης εκεί για τους Έλληνες που καταντά γελοίο. Είναι σαν να ψάχνεται να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος για να φορτωθούν όλα τα προβλήματα.
Έχει πρόβλημα η Audi φταίνε οι Έλληνες. Ανεβαίνουν οι δείκτες της ανεργίας; Φταίνε τα Greek statistics. Υπάρχει κρίση στο EURO ε μας τρώει τα λεφτά η Ελλάδα. Τερματίζουν την καριέρα τους οι Scorpions; Το κάνουν στην Ελλάδα.
Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι προσπαθώντας να βιοποριστούν, φαντάζομαι ότι θα είναι εύπεπτες τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Είναι όμως έτσι;

Πρώτος εγώ θα πω ότι ΝΑΙ, τα περισότερα άρθρα έχουν το δίκηο τους και πολλά από τα χαρακτηριστικά που μας αποδίδονται είναι αλήθεια.
Ναι, υπάρχουν τρομακτικά συστεμικά προβλήματα κυρίως στον τρόπο που παράγει το δυσανάλογα μεγάλο δημόσιό μας.
Ναι, στην πραγματικότητα η βιομηχανική μας παραγωγή είναι ελάχιστη ως μηδαμινή.
Ναι, συντηρούμαστε με δανεικά έχοντας τους υψηλότερους δείκτες δανεισμού και κατανάλωσης.
Ναι, έχουμε πάρει πολλά χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μεταξύ αυτών και γερμανικά που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ότι έχω καταλάβει.
Όμως υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που κανείς δεν αναφέρει.
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στις δαπάνες στρατιωτικού εξοπλισμού παγκόσμια. Τα έξοδα είναι τρομακτικά μεγάλα σε αυτόν τον τομέα. Φαντάζομαι ότι κάποιος που γνωρίζει τις γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή καταλαβαίνει το λόγο. Μόλις το 1996 παραλίγο να εμπλακούμε σε πόλεμο με τη γείτονα και «σύμμαχο» στο NATO Τουρκία που δεν έχει σταματήσει ποτέ να αμφισβητεί τα μεταξύ μας σύνορα, να προκαλεί και να απειλεί.
Βέβαια το ρόλο τους παίζουν και οι βιομηχανίες στρατιωτικού υλικού που θέλουν να πουλάνε όλο και περισότερο.
Πως μπορεί να ξεφορτωθεί η Ελλάδα αυτό το βάρος όταν η «ενωμένη» Ευρώπη δεν εγγυάται καν τα νοτιοανατολικά της σύνορα;
Επίσης μην ξεχνάμε ότι στις βιομηχανίες που πουλάνε στην Ελλάδα είναι και Γερμανικές. Leopard άρματα, υποβρύχια – που καμιά φορά γέρνουν κιόλας – Eurofighter αεροπλάνα.

Ας πάμε στην κατανάλωση των Ελλήνων και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Όπως είπα και πιο πάνω εμείς δεν έχουμε παραγωγή. Άρα τι αγοράζουμε; Από ποιούς;
Αν κάποιος δει την κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεών μας θα δει ότι τα αυτοκίνητά μας είναι, μεταξύ άλλων, Mercedes, BMW, AUDI, VW, Porsche.
Στα σπίτια μας έχουμε Philips, Siemens, Miele και άλλες γερμανικές μάρκες.

Στους ολυμπιακούς πήραμε συστήματα ασφαλείας, ανεξάρτητα αν τα χρειαζόμασταν ή όχι από τη Siemens, που είναι τόσο καλή εταιρία ώστε να χρηματοδοτεί και τα κόμματά μας.

Μήπως λοιπόν και μεις οι Έλληνες συμβάλουμε στο να είστε η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές παγκόσμια; Μήπως ένα τεράστιο κομμάτι από τα χρήματα που δίνονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια – και που το παίρνουν και άλλες χώρες – γυρίζει πίσω σε σας, στις βιομηχανίες σας και στην αγορά σας; Μήπως δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα όπως μας τα παρουσιάζουν;

Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη, ούτε και έλλειμμα.
Η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα παραπάνω από ότι έκαναν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που η κρίση είναι σε τόσο επικίνδυνο σημείο. Είναι απλώς η πιο μικρή χώρα και αυτό την κάνει πιο εύκολο στόχο.

Η Ελλάδα, βέβαια, δεν ζητά τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων όπως ακούτε συχνά. Ζητά αλληλεγγύη ώστε να μην είναι βορρά στα σαγόνια των κερδοσκόπων.
Αλλά από τα ελληνικά ομόλογά αγοράζει και η Deutsche bank –αν είμαστε σε τέτοια κατάσταση γιατί άραγε; - και το υψηλό επιτόκιο είναι ζητούμενο.

Η Ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη πάει περίπατο όταν πρόκειται για επιτόκια φαίνεται και δικαιολογείται όμορφα η έλλειψη στήριξης για να δανείζει κάποιος ακριβότερα.
Αλήθεια, αυτή είναι η Ευρώπη που ονειρεύονται οι Ευρωπαίοι ή οι τραπεζές τους;
Είναι η Ευρώπη των λαών ή των αγορών;
Είναι μια Ευρώπη, με ηγέτη την Γερμανία, που μπορεί να προστατέψει τον εαυτό της;

Τέλος, για την παρακμή που αναφέρει το άρθρο θα μπορούσα να κατεβάσω έναν κατάλογο από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, φιλοσόφους κ.α. που θα αποδείκνυαν ότι μόνο παρακμή δεν υπάρχει. Θα απαντήσω όμως στο FOCUS και λυπάμαι γι’αυτό γιατί δεν θέλω να το απευθύνω και σε σας, στην παρακμή μας δεν ήρθαμε να σας κάψουμε χωριά και να σκοτώσουμε τους αμάχούς σας.
Αντιθέτως, ήρθαμε για δουλέψουμε στα εργοστάσιά σας, να χτίσουμε τα σπίτια σας να ζήσουμε μαζί σας.

Έχουμε τα δικά μας προβλήματα και τα δικά μας άσχημα χαρακτηριστηκά, όπως κάθε λαός. Αν γνωρίζετε καλλίτερα από μας κάποια θέματα προφανώς θέλουμε την συμβολή σας και τη συμβουλή σας ώστε να τα διορθώσουμε. Δεν θέλουμε όμως τις προσβολές σας.
Δεν είμαστε απατεώνες φίλοι Γερμανοί, απλώς βρεθήκαμε αδύναμοι και προστρέξαμε στους συμμάχους μας - λογικά; - για στήριξη ώστε να μη μας κλέβουν, όχι για να κλέψουμε.

Mit freundlichen Grüßen
-ein Gauner?-

7 σχόλια:

apneagr είπε...

Οι μάσκες πέφτουν, το «αγγελικό» πρόσωπο αλλάζει και τώρα φαίνεται η αλήθεια…

Ιθάκη είπε...

Μια ανάλυση για το μεγάλο κόλπο:

http://worldwideeyes.wordpress.com/2010/02/22/liberation_20-feb-2010/

Dimitris είπε...

Εδω φαινεται η ελλειψη αρχιδιων απο την ηγεσια μας. Αυτη τη στιγμη, η Ελλαδα εχει μια μοναδικη δυναμη στην ιστορια της, να κρατησει απο το λαιμο ολους τους μεγαλους της Ευρωπης. Πως? Απειλωντας οτι αν πνιγουμε, θα τους παρουμε μαζι μας.

Σκεψου το υπεροχο χαος που θα προκληθει στις διεθνεις αγορες κεφαλαιου αν η Ελλαδα πει "απο αυριο, παυει η εξυπηρετηση του εξωτερικου μας χρεους, τα λεφτα θα τα παρετε μετα απο 50 χρονια, ατοκα, και αν θελετε, αν δεν θελετε, κοφτε το λαιμο σας". Και αν σε αυτη την προταση βαλεις μια διευκρινηση, οτι το χρεος προς τις ευρωπαικες χωρες θα συνεχισει να εξυπηρετειται κανονικα, τοτε να δεις τι αλλαγη συμπεριφορας θα υπαρχει. Φυσικα, ενα τετοιο παγκοσμιο τσουναμι θελει και αντιστοιχα παγκοσμιου επιπεδου ηγεσια.

Οσο για το αρθρο αυτο καθ' εαυτο, ειναι αντιστοιχο με προηγουμενα που μιλουσαν για ελλειψεις ασφαλειας στους Ολυμπιακους και παραλληλα "προτειναν" το γερμανικο συστημα πυο πηραμε. Just business as usual, στις οποιες συμπεριλαμβανονται και τα χτυπηματα κατω απο τη ζωνη οταν προκειται για κερδος.

Dimitris είπε...

Οι Αγγλοι, ως λαος με τον οποιο μας συνδεει παναρχαια φιλια, καιροφυλακτουν πανω απο το ετοιμορροπο κουφαρι μας, ωστε να μπορεσουν να κατασπαραξουν οτι προλαβουν.

Αγησίας είπε...

Πώς γίνεται ρε παιδί μου και γενικά έχουμε χεσμένους τους Ευρωπαίους, αλλά όταν αυτοί αποφασίσουν να μας ξεμπροστιάσουν, τους παίρνουμε τοις μετρητοίς ...

Επί τη ευκαιρία, ποιές είναι οι ελληνικές μάρκες αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κλπ κλπ κλπ; Τουτέστιν, εμείς δανεικά θα παίρναμε όυτως ή άλλως. Σε ποιόν τα δώσαμε στη συνέχεια μικρή σημασία έχει.

Polykarpos είπε...

Έχει Αγησία μου, διότι μας τα έδιναν ξέροντας ότι θα τα ξαναπάρουν... Και ήξεραν την κατάσταση πολύ καλά

Heliotypon είπε...

Συμφωνώ, εν πολλοίς, με τα σχόλιά σου. 'Ομως, η δική μας πολιτική δεν εμπνέει σεβασμό γενικώς. Κι όταν ένας λαός, ή και άτομο, έχει χάσει την αξιοπιστία του και τον σεβασμό των άλλων, τότε ανοίγει ο δρόμος και για υπερβολές και αδικίες ακόμη. Η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να οδηγήσει και σε άδικες συμπεριφορές. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αμερόληπτοι και εύκολα παρασύρονται.

Συνολικές προβολές σελίδας