Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

θα ψηθούμε weldone


Η δεκαετία 2000-2009 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγούμενη θερμότερη δεκαετία του 1990, προειδοποιεί η NASA. Το 2009 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος μετά το 2005.

«Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι η τελευταία δεκαετής περίοδος είναι η θερμότερη δεκαετία στα ιστορικά αρχεία» δήλωσε ο Γκάβιντ Σμιντ, μέλος της ερευνητικης ομάδας στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA. Οι υπολογισμοί της υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τις μετρήσεις που είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ο ΟΗΕ.

Επίσημες καταγραφές της θερμοκρασίας άρχισαν να τηρούνται το 1880. Έκτοτε, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όμως, ρυθμός αύξησης έχει αυξηθεί στους 0,2 βαθμούς ανά δεκετία.

Το 2009 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά της ιστορίας, μετά το 2005, παρά τον ασυνήθιστα ψυχρό χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρά το γεγονός ότι η ηλιακή δραστηριότητα παραμένει πεσμένη στα ελάχιστα επίπεδα.

Στην ανακοίνωσή της η NASA επαναλαμβάνει ότι η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας δεν μπορεί να αποδοδεί σε φυσικές διακυμάνσεις. Προφανώς, τα χειρότερα έπονται.

Το Ινστιτούτο Goddard εκτιμά μάλιστα ότι το 2010 θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2005 αν παραταθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο στους τροπικούς.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1097730&lngDtrID=252

2 σχόλια:

Φοίβη είπε...

τώρα που σε διαβάζω πάντως, έχει ψοφοκρυο!

καλημερούδια, καλή εβδομάδα...

Polykarpos είπε...

Καλή εβδομάδα ξανθούλα. Και καλό πρωτάθλημα ;)

Συνολικές προβολές σελίδας