Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ακόμη μια περήφανη πρωτιά! Περήφανη και η ελληνική "κυβέρνηση"



Οι Έλληνες πληρώνουν τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρώπη
(Οι Έλληνες πληρώνουν τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρώπη , προς εμπαίδωσιν)








Ρενάτα Γρυπάρη -Δημοσίευση : 07/11/2008 11:16 - Τελ. ανανέωση : 07/11/2008 11:26


Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι έλληνες δανειολήπτες, καθώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου μειώνονται τα επιτόκια, στην Ελλάδα ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία. Στο ζοφερό σκηνικό προστίθενται επίσης το κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.




Την Πέμπτη (6/11), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά 0,5% τα επιτόκια, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όπως γράφουν Τα Νέα, στην Ελλάδα, κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά και η νέα μείωση, καθώς κορυφαίοι τραπεζίτες όχι μόνο κόβουν τις προσδοκίες μειώσεων, αλλά προλειαίνουν το έδαφος και για νέες αυξήσεις. Ήδη, το τελευταίο δίμηνο, σημειώθηκαν αυξήσεις των τελικών επιτοκίων από 0,4 έως και 2,5 μονάδες σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.




Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με αφορμή την κρίση και παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες στην Ελλάδα βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν τα σπασμένα, αυξάνοντας ταχύτερα τα επιτόκια σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες στην ευρωζώνη.




Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου δεν απέκλεισε νέα ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα αφορά νέα δάνεια και δάνεια κεφαλαίων κίνησης επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, στην τελευταία κατηγορία δανείων τα επιτόκια από 4,5% έως 5,5% ένα χρόνο πριν, έχουν εκτοξευτεί σήμερα σε 9% με 11%, ενώ οι μικρομεσαίοι εκβιάζονται με αναπροσαρμογή των συμβάσεων και «καπέλο» επιτοκίου έως 1%. Αν δεν αποδεχθούν τον εκβιασμό, καλούνται να ξεπληρώσουν το δάνειο.




Ακόμα και για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν στην Ελλάδα σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ισορροπία τείνει να αντιστραφεί. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,48 μονάδες. Σχεδόν διπλάσια η αύξηση στην Ελλάδα, κατά 0,85 μονάδες στο ίδιο διάστημα.




Ίδιο σκηνικό και στις πιστωτικές κάρτες: 0,67 μονάδες η αύξηση στην Ελλάδα, έναντι 0,36 μονάδων στην ευρωζώνη και μόλις 0,11 μονάδων στη Γερμανία με τα πολλαπλάσια προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.






Στα καταναλωτικά δάνεια η ελληνική αύξηση επιτοκίων είναι τριπλάσια της ευρωπαϊκής (0,60 στην Ελλάδα έναντι 0,20 στην ευρωζώνη), ενώ σαφώς ακριβότερα καλούνται να πληρώσουν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματικά δάνεια και κεφάλαια κίνησης.




Εν τω μεταξύ, από τις 35.000 το 2003, οι συνολικές αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών έφτασαν τις 120.000 το 2007και όπως εκτίμησε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 150.000.








2 σχόλια:

Αγησίας είπε...

Σε όλο τον κόσμο οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, στην Ελλάδα έμειναν γατζωμένες στο μέγιστο. Σε όλη την Ευρώπη αποσύρθηκε το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, στην Ελλάδα ακόμη κυκλοφορεί ελεύθερο....

Αλλά, αδέρφια, μην πτοείστε! Έστε υπερήφανοι, που είστε Έλληνες, διότι ξέρετε τι έκανε όλος ο κόσμος, όταν εμείς -αυτοπροσώπως- χτίζαμε παρθενώνες.

ΔΙΟΔΟΤΟΣ είπε...

Οι νεοέλληνες είναι δεύτεροι σε εργατοώρες παγκοσμίως μετά την Ν.Κορέα και φυσικά πρώτοι -και με διαφορά- στην Ε.Ε.. Έχουν τις λιγότερες ημέρες άδειας στην Ε.Ε. των 15. Ζουν στην ακριβότερη χώρα της Ε.Ε.ενώ έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές στην Ε.Ε.. Έχουν τα ακριβότερα στεγαστικά δάνεια σε Ευρώπη, Β. Αμερική και Αυστραλία. Έχουν το υψηλότερο ποσοστό φτωχών στην ευρωζώνη. (όρα εδώ: http://kleitor.blogspot.com/2008/07/blog-post_16.html)

Μήπως οι νεοέλληνες είναι οι μεγαλύτεροι μαλάκες στον κόσμο;
Γι΄αυτό έλεγε ο Κοραής για "δυσκλεείς απογόνους ευκλεών προγόνων" και τίποτα δεν τον έχει διαψεύσει διακόσια χρόνια μετά.

Συνολικές προβολές σελίδας