Να πώ μόνο ότι δεν ξέρω πολλές χώρες που έστω σε κάποιο βαθμό θα έφτανε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο μια τέτοια υπόθεση, ποσώ δε μάλλον να δικαιωθεί σε κάποιο βαθμό...
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που περιόριζε τη χρήση σόναρ στις ναυτικές ασκήσεις, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στα θαλάσσια θηλαστικά.
Η απόφαση αποτελεί ήττα για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έφεραν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα λεγόμενα ενεργά σόναρ αποπροσανατολίζουν τα κήτη και τους προκαλούν σοβαρές βλάβες.
Το δικαστήριο έκρινε με οριακή πλειοψηφία 5 προς 4 ότι η εθνική ασφάλεια υπερέχει της ασφάλειας των θαλάσσιων θηλαστικών. «Το δημόσιο συμφέρον από τη διενέργεια εκπαιδευτικών ασκήσεων με ενεργά σόναρ υπό ρεαλιστικές συνθήκες υπερσταθμίζει ξεκάθαρα τα συμφέροντα που προβάλλουν οι ενάγοντες» γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.
Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος της μειοψηφίας, διαφώνησε τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του ίδιου του πολεμικό ναυτικού προέβλεπαν σημαντικές και ανεπανόρθωτες βλάβες στα κήτη. «Αυτές οι πιθανές βλάβες [...] δεν μπορεί να αγνοηθούν ελαφρά τη καρδία, παρά τον καθ' υπόθεσιν κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων» δήλωσε.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Καλιφόρνια ξεκίνησαν δικαστική εκστρατεία για να εμποδίσουν τη χρήση σόναρ σε 14 ναυτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2007 και ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2009.
Ο Τζορτζ Μπους παρενέβη στην υπόθεση, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια για να εξαιρέσει το ναυτικό από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε την παρέμβαση της κυβέρνησης, όμως ο Μπους κατέθεσε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Στην εκδίκαση της υπόθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε τη βάση των ισχυρισμών των περιβαλλοντικών οργανώσεων, έκρινε όμως ότι το ομοσπονδιακό εφετείο ξεπέρασε τη δικαιοδοσία του εις βάρος του ναυτικού.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ενεργά σόναρ που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό υποβρυχίων παρεμβάλλονται στο σύστημα ηχοεντοπισμού των φαλαινώνμε και τις αναγκάζουν να εξοκείλουν. Επιπλέον, τα ηχητικά κύματα των σόναρ είναι τόσο ισχυρά ώστε προκαλούν το σχηματισμό θανατηφόρων φυσαλίδων στο αίμα των ζώων, περίπου όπως συμβαίνει στη νόσο των δυτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=957287&lngDtrID=252
Η Σταματίνα και ο πιτσιρίκος παλιόφιλοι
Πριν από 4 ώρες
1 σχόλιο:
σιγά μη λυπηθούν τις φάλαινες τα γεράκια του πενταγώνου.
Δημοσίευση σχολίου