Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

κρίση μετά... μουσικής

Δεν είμαι άνθρωπος που αγαπά τη Eurovision.
Νομίζω ότι ήταν ο Χατζιδάκις που είπε ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη Eurovision γιατί δεν έχουμε τόσο ηλίθια τραγούδια.
Ο χρόνος απέδειξε ότι έχουμε!
Η Eurovision δεν με αφορά. Είναι ένα πανηγυράκι πολύ χαμηλού επιπέδου και τα τελευταία χρόνια της εθνικής κιμπαριάς και "πολιτιστικής ανάτασης" έχασε κάθε ελληνικό στοιχείο και απέκτησε το κουτσουμπολίστικο της Espresso που της έλειπε.
Περιέργως πως... από κάποιες φυλλάδες που έπεσαν στα χέρια μου δεν είδα πρωτοσέλιδα για χτενίσματα και... μαλλιοτραβήγματα στα προκριματικά...
Άσε που είδα ότι παρουσίαζε η Λένα Αρώνη. Συμπαθής, μετρημένη και εντελώς αντι-Eurovision. Δεν είναι κυρά-Κατίνα και καρακατσουλιό η κοπέλα ρε παιδί μου.
Μπήκα λοιπόν στην ΕΡΤ με περιέργεια να δω τι έχει γίνει. Χμ... πήραν σύνταξη οι αστέρες της σκυλο-πόπ που διοριζόταν; Δεν είχαμε λεφτά να φάνε οι μανατζαραίοι φέτος; Δεν βρέθηκαν είδωλα και ειδωλάκια να προσφέρουν εθνικές υπηρεσίες δωρεάν;
Τα τραγούδια βέβαια είναι στο κλίμα της Eurovision και δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Όμως είδα την Ηχόδραση κρουστών του Νίκου Τουλιάτου (θυμάστε την επιβλητική εμφάνιση κρουστών στις τελετές της Ολυμπιάδας; Αυτός. Σε αντίστιξη θυμηθείτε το καρακατσουλιό, την κιτσαρία στην παρουσίαση της Eurovision το 20005, είχαμε νικήσει το 2004. Θυμηθείται την προσέγγιση στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Ένα κακέκτυπο της τελετής της Ολυμπιάδας).
Μαζί και ο David Lynch,σαξοφωνίστας, τζαζίστας και μουσικός πραγματικός-το ότι δεν τον ξέρει η Μενεγάκη σημαίνει ότι αξίζει να τον ψάξει κάποιος να δει τι κομίζει.
Απέρριτη εμφάνιση. Καλλιτεχνική προσέγγιση.
Η αναδρομή στα "επιτυχημένα" τραγουδάκια του παρελθόντος τα βελτίωσε με την οπτική που τα πλησίασε αλλά ανέδειξε και την πενία τους μουσικά.
Αποκορύφωμα η σύμπραξη όλων των διαγωνιζομένων με τον Νίκο Τουλιάτο να συνοδεύει με μια άδεια μποτίλια νερού!!! όλα τα τραγούδια.
Δεν αφέθηκε χώρος για καβγάδες - (τι θα δείξει η Τατιάνα χωρίς τατιανιές;). Δεν δείξαμε βυζιά και κώλους, γκλαμουριά και κουτσομπολιό. Δεν είπε κανένας πολιτικάντης ότι "τα πόδια της είναι σαν του Μ.Αλέξανδρου" - και ο ίδιος βουκεφάλας..!
Αυτό πείραξε όλους εκείνους που βασίζουν την ύπαρξή τους, και την ύπαρξη των συμφερόντων που εξυπηρετούν, στην αποχαύνωση του φιλοθεάμονος κοινού των re-άλητη και των σηριαλ. Έκοψε και από το STAR εκτεταμένες αναφορές, έγκυρα ρεπορτάζ και αποκλειστικές συνεντεύξεις-ειρωνίες με αστέρες-λευκούς νάνους και πρόσωπα σπιθαμιαίου-πρώτου τηλεοπτικού μεγέθους.
Τελικά ο πολιτισμός δεν χρειάζεται πάντα χρήματα. Μερικές φορές η έλλειψή τους δε απωθεί και τα λαμόγια- αφού δεν υπάρχουν μίζες. Τότε κάποιες φορές αναδύεται και μια άλλη πρόταση πολιτισμού και - κατά συνέπεια - βιοθεώρησης.
Καιρός είναι να πάψει η κουλτούρα του σκυλάδικου που μας έφερε εδώ, αν αι φοβάμαι ότι αν ξαναβρεθούν λεφτά τα σκυλιά θα επιστρέψουν.

2 σχόλια:

Rodia είπε...

Η Γιουροβύζιον από νέα σκοπιά λοιπόν... Μάλλον έπαψε να είναι και τόσο.. βύζιον!
..και δεν μπήκα να δω.. ΦΤΟΥ!

kopria είπε...

Δες το εδώ http://www.eurovision.tv/esctv/past?program=26433

Συνολικές προβολές σελίδας