Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Γιατί κερδίζει ο νεοφιλελευθερισμός



Η αρχή της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού
Το 2015 το μεγαλύτερο τμήμα του λαού έκανε δύο τεράστια νοητικά άλματα. Δύο άλματα κυριολεκτικά στο κενό αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία είχε κινηθεί πολύ πιο προοδευτικά από κάθε πολιτικό σχηματισμό. (Προάγγελοι ο Δεκέμβρης του 2008 και ο Μάης του 2011,  κινήσεις που ο ΣυΡιζΑ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο).
Πήγε η κοινωνία και ανέδειξε κυβέρνηση τον πολιτικό σχηματισμό που από το 2008 παρουσιαζόταν κατά κόρον ως ο σχηματισμός που καλύπτει κουκουλοφόρους και τρομοκράτες. Και δεν έμεινε εκεί. Προσήλθε σε ένα δημοψήφισμα που η εγχώρια ελίτ και η νομενκλατούρα της Ευρώπης τον απειλούσε ότι με το ΟΧΙ θα επέρχονταν ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Παρόλα αυτά 62% επέλεξε όχι αποφασισμένο για ολική ρήξη, αρκεί να αντιστεκόταν η κυβέρνηση που επέλεξε να θέση οδηγό σε ένα δρόμο ανατροπής του παλαιού καθεστώτος που οδήγησε στη νεοφιλελεύθερη σφαγή. Και το αποτέλεσμα έγινε πραγματικότητα διότι μετά από πολλά χρόνια συμμετείχαν σε μεγάλο ποσοστό νέοι, που είχαν απομακρυνθεί από την πολιτική και το μεγαλύτερο μέρος του συντηρητικού τμήτατος της κοινωνίας, οι ηλικιωμένοι!
Ποια ήταν η (προμελετημένη κατά τη γνώμη μου)  κίνηση της"πρώτης φοράς αριστεράς"; Να ξεπλύνει το σύστημα που έλεγε ότι ήθελε να ανατρέψει, αλλά που ήταν ζωτικό μέρος του.
Με το δεν υπάρχει άλλος δρόμος", όταν θριάμβευσε με το "υπάρχει άλλος δρόμος" πέτυχε πολυεπίπεδα να
1. ξεπλύνει το σύστημα (ΝΔ ΠαΣοΚ) και έτσι να το ενσωματώσει, ή καλλίτερα να αποκαλύψει την ενσωμάτωσή του από αυτό
2. να φέρει σε θέση άμυνας όσους μέχρι και το ΟΧΙ έθεταν σε κίνδυνο την όποια περιουσιακή δυνατότητα είχαν χάριν της ανατροπής και να τους κάνει να κλειστούν στην επιβίωση του ατομισμού τους (βασικό συστατικό για να προχωρήσει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πρακτική)
3. παραίτηση του μαζικού κινήματος που είχε δημιουργηθεί στις πλατείες με αποτέλεσμα να περνάνε τα νεομνημονιακά μέτρα κυριολεκτικά αναίμακτα
πολλά άλλα αλλά κυρίως
4. να ευνουχίσει το ανατρεπτικό θυμικό που κατακλυζόταν από ελπίδα ώστε κάθε αντίσταση στη λαίλαπα που θα έρθει από Δε. 8 Ιουλ. 2019  να φαντάζει μάταιη

Χωρίς τα πιο πάνω θα ήταν αδύνατο να βγει ένα παλιό προμνημονιακό κόμμα με νεοφιλελέ ηγεσία και ακροδεξιά χαρακτηρηστικά  που επαίρεται το βασικό αξίωμα της σχολής του Σικάγο: "Το κράτος υπάρχει για να λειτουργεί ασφαλώς ο επιχειρηματίας" που πάνω εκεί στήθηκε όλη η λογική "Η κοινωνία είναι τίποτα, το άτομο τα πάντα", "Η φτώχεια είναι αποτέλεσμα της αξίας του καθενός"  , "Το κέρδος είναι τα πάντα".
Το είχα πει και το 2015, αν δεν υπήρχε ο ΣυΡιζΑ το σύστημα έπρεπε να τον εφεύρει, και τον εφηύρε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας