Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

43o Γυμνάσιο Αθηνών

Μου είπανε πριν λίγο ότι στο 43 Γυμνάσιο στο Νέο Κόσμο, και ενώ τα παιδιά θέλανε να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενός παιδιού της ηλικίας τους οι καθηγητές επέτρεψαν μόνο μιας ώρα αποχή από τα μαθήματα στην 3η τάξη. Στις άλλες τάξεις επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν κατασταλτικές μεθόδους με απειλές για αποβολές.
Αν τα πράγματα είναι έτσι έχω να γράψω δυο λόγια για τους καθηγητές, όσο και τον διευθυντή του σχολείου, που ανήκουν σε ένα συγκρότημα στο οποίο πήγαινα και γω πριν κάποια - πολλά -χρόνια.
Η παίδευση και η εκπαίδευση δεν είναι ούτε καταναγκαστική ούτε έχει σκοπό να σε συνδέσει με την αγορά - όπως έλεγε και ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ.
Η παίδευση και η εκπαίδευση έχει σκοπό να σε κάνει άνθρωπο και μάλιστα με την Αριστοτέλεια έννοια, δηλαδή πολιτικό ον.
Σε αυτό δεν έχει αποτύχει μόνο το σύστημα αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές που αποστειρώνουν τη φαντασία, την δημιουργηκότητα και εν τέλη την ίδια την ανθρώπινη φύση.
Ενισχύστε στα παιδιά τη δυνατότητα να φαντάζονται, να συμβολίζουν και να αμφισβητούν. Να αμφισβητούν την εξουσία, το κατεστημένο και τους ίδιους ακόμη τους δασκάλους.
Αλλιώς το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν τα μυαλά των παιδιών σε κρεατομηχανή για να πλάσουν τα τούβλα του τείχους που μας φυλακίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας