Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Offener Brief an Frau Merkel

Ανοιχτή επιστολή στην φράου Μέρκελ.
Offener Brief an Frau Merkel

Αγαπητή κυρία Μέρκελ,
Ακόμη μια φορά ακούω να αναφέρεστε απαξιωτικά στη χώρα μου και στους κατοίκους της.
Συνεχώς υπονοείται ότι είμαστε τεμπέληδες και ότι απομυζούμε τους φόρους των εργατικών Γερμανών. Στην τελευταία ομιλία σας είπατε ότι δεν μπορεί οι Έλληνες (και Ισπανοί και Πορτογάλοι) να συνταξιοδοτούνται πιο γρήγορα από τους Γερμανούς εργαζομένους και να έχουν πιο πολύ άδεια. Για να «βοηθήσετε», λέτε, θα πρέπει να αλλάξετε αυτό το καθεστώς.
Δηλαδή θέλετε να επιβάλλεται το δικό σας σύστημα όπως επιθυμείται στη δική μου χώρα.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το να παρεμβαίνετε με τον τρόπο αυτό στον τρόπο λειτουργίας ενός άλλου κράτους δεν είναι καθόλου δημοκρατικό. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται την ισχύ σας για να επιβάλλεται ένα είδος αποφάσεων που είναι αντίθετες με τη θέληση ενός άλλου ξένου λαού.
Δεν γνωρίζω πως το αντιλαμβάνεστε αυτό αλλά εμένα μου θυμίζει την Γερμανική πολιτική την περίοδο του 1940 με άλλα μέσα. Γνωρίζω βέβαια, αφού έχω επισκεφτεί και τη χώρα σας, ότι ο λαός σας έχει αποκηρύξει αυτήν την πρακτική και είναι προσηλωμένος στο δημοκρατικό ιδεώδες.

Από την άλλη η συμπεριφορά αυτή θυμίζει και τον τρόπο που ασκούσε την πολιτική της η Ρωσία την περίοδο της Σοβιετικής Ενώσεως. Ίσως σας είναι οικεία αφού μεγαλώσατε και επηρεαστήκατε από ένα τέτοιο καθεστώς στην πρώην ανατολική Γερμανία.
Δεν θέλω να υπονοήσω κάτι. Απλώς ο τρόπος που προσεγγίζεται μια φίλη και σύμμαχο χώρα μου ξυπνά τέτοιου είδους συνειρμούς.
 
Βέβαια, μια και αναφερόμαστε στην ισχύ της Γερμανίας θα έπρεπε να πούμε κάποια πράγματα και εδώ. Γνωρίζεται προφανώς ότι μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και για λόγους που άπτονται στον ψυχρό πόλεμο, η Γερμανία βοηθήθηκε πολύ ώστε να ορθοποδήσει και να φτάσει να γίνει η οικονομική υπερδύναμη του σήμερα.
Επίσης, κάποια στιγμή αποφασίστηκε ότι δεν θα πληρώσει άλλες πολεμικές αποζημιώσεις και ουσιαστικά , κάτω πάλι από τη σκιά του ψυχρού πολέμου, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα πιέστηκαν να υπογράψουν ότι δεν θα τις διεκδικήσουν. Ας αφήσουμε λίγο το ηθικό πρόβλημα που εμφανίζεται διότι απ’ότι φαίνεται δίνεται σημασία σε άλλα πράγματα. Όμως θα ήθελα να ξέρω αν ο Γερμανικός λαός γνωρίζει ότι η Ελλάδα μία και μόνη φορά δάνεισε ξένη χώρα και μάλιστα αυτή ήταν η Γερμανία. Το δάνειο έγινε την επαίσχυντη περίοδο της κατοχής, προφανώς με τη βία της τότε ισχυρότερης Γερμανίας. Όμως είχε υπογραφεί μια δανειακή σύμβαση, όπου είναι ακόμη σε ισχύ, και που ποτέ δεν ξεχρεώσατε.
(Κι όμως εδώ δεν βγήκε κανένας να κατηγορήσει τους τεμπέληδες Γερμανούς που δεν δουλεύουν αρκετά ώστε να εξοφλήσουν τα αποδεδειγμένα χρέη τους.)
Ο Γερμανικός λαός δεν το γνωρίζει το γεγονός αλλά εσείς φαντάζομαι το ξέρετε διότι στο Μνημόνιο που μας επιβάλλατε έχετε έναν περίεργο όρο μέσα ότι τα χρήματα που μας δανείζεται δεν μπορούν να συμψηφισθούν με οφειλές που υπάρχουν από μέρους σας.

            Ας έρθουμε όμως και στο σήμερα. Όσο αφορά την πλεονασματική οικονομία της Γερμανίας γνωρίζεται ότι το 70% περίπου των εξαγωγών σας γίνεται εντός της ευρωζώνης, που μέλος της είμαστε και εμείς. Καλώς βέβαια και γίνεται αφού τα προϊόντα σας είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως σε ποιότητα. Υπάρχουν όμως τρία γεγονότα που θα ήθελα να υπογραμμίσω και θα έπρεπε να γνωρίζει ο Γερμανικός λαός.
Το ισχυρό ευρώ αφαιρεί από τις χώρες την αυτόνομη οικονομική πολιτική και ευνοεί τις εξαγωγικές δυνάμεις σε βάρος των χωρών που εισάγουν. Βέβαια, αν υπήρχε πολιτική ένωση στην Ευρώπη - άλλη συζήτηση αυτό – μια κεντρική κυβέρνηση θα αποφάσιζε ότι μπορεί η Ελλάδα να εισάγει Μερσεντές ή BMW αλλά ως αντισταθμιστικό όφελος θα έκανε ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα. Αυτά βέβαια γίνονται μόνο στις ΗΠΑ. Από την άλλη, αν ήμουν Γερμανός βιομήχανος θα ήθελα η Ελλάδα (και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία) να αγοράζουν τα προϊόντα μου άρα θα ήθελα να έχουν χρήματα για να το κάνουν. Δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε περισσότερα οικονομικά, απλώς είναι λογικό να λέμε ότι για να πουλήσει κάποιος πρέπει να υπάρχει κάποιος να αγοράσει.

Ας πάμε σε ένα δεύτερο θέμα. Πολλές φορές έντυπα δικά σας, δηλαδή Γερμανικά, μας παρουσιάζουν εμάς τους Έλληνες ως διεφθαρμένους, προχωρώντας παραπέρα όλες τις μομφές που εσείς λέτε. Αναρωτιέμαι αν σκέφτηκε ποτέ κανένας αν η Γερμανία έχει συμμετοχή στην Ελληνική διαφθορά και μήπως κιόλας την υποκινεί κάποιες φορές.
Ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα που θορύβησαν ευρέως την Ελληνική κοινωνία ήταν αυτό με την Γερμανική εταιρία Siemens, έναν παγκόσμιο κολοσσό. Δεν θα αναφερθώ στα Ελληνικά ονόματα που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ. Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι αμείλικτη η δικαιοσύνη εναντίον τους. Όμως οι δικαστικές αρχές στην Γερμανία (όπου δικάστηκε και ο Έλληνας διευθυντής του παραρτήματος της εταιρίας στην Ελλάδα κ.Χριστοφοράκος) έχουν καταθέσεις και στοιχεία ότι η Siemens λάδωνε Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για να παίρνει δουλειές του Ελληνικού κράτους.
Επίσης υπάρχει και το θέμα των υποβρυχίων που αγοράσαμε από τη Γερμανία (και που ένα έγερνε) και που για κάθε ένα ο ελληνικός λαός πλήρωσε άλλο ένα σε μίζες.
Συμφωνώ ότι οι δικοί μας πολιτικοί και αξιωματούχοι είναι διεφθαρμένοι, όμως η διαφθορά έχει 2 συμβαλλόμενα μέλη που νομικά ονομάζονται συνένοχοι.

Τρίτο θέμα που θέλω να θίξω είναι η «φιλική» σας βοήθεια. Ειλικρινά φράου Μέρκελ θεωρώ ότι δεν θα την ήθελα. Από τότε που μας βοηθήσατε είδα τον εαυτό μου και ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία να βυθίζεται στην ανεργία, την ανέχεια, την κατάθλιψη και την απόγνωση. Θα μπορούσαμε να πτωχεύσουμε και μόνοι μας ξέρετε αλλά με περισσότερη αξιοπρέπεια.
Να πούμε εδώ και κάτι άλλο. Τα λεφτά που μας δάνεισε η Γερμάνια μας τα δάνεισε μέσω μια κρατικής τράπεζας η οποία μπορεί να δανείζεται από την κεντρική Ευρωπαϊκή τράπεζα με 1,25% (τότε ήταν ένα) και να δανείζει εμάς με +5%. Η βοήθεια ήρθε με το αζημίωτο και με κέρδος +4% . Δεν λέω, καλά κάνετε και βγάζεται κέρδος, αλλά πόσοι γνωρίζουν στη Γερμανία ότι η βοήθεια που στέλνουν είναι αρκετά συμφέρουσα για εσάς.
Βέβαια να γνωρίζεται ότι αυτό, μαζί τις συνεχείς πιέσεις για αγορά εξοπλισμών από μέρους σας, μας σπρώχνει όλο και πιο κάτω.

Εδώ θέλω να πω ότι οι κατακτήσεις τις Γερμανίας προφανώς οφείλονται και στην εργατικότητα και μεθοδικότητα του Γερμανικού λαού που έχει γίνει διεθνώς παρομοιώδης για αυτές τις αρετές του.
Δεν θα επεκταθώ άλλο σε αυτά. Όποιος τα διαβάσει μπορεί να ξεκινήσει να ψάχνει για περαιτέρω στοιχεία που με επιβεβαιώνουν. Μου δημιουργούνται όμως δύο απορίες. Η πρώτη είναι, αφού είστε τόσο φιλική απέναντί μας γιατί επιμένετε να πουληθεί η δημόσια περιουσία στο ναδίρ της αξίας της. Δεν είναι φιλική συμβουλή αυτή. Η δεύτερη απορία μου είναι ότι αφού είμαστε τόσο τεμπέλης και διεφθαρμένος λαός γιατί προστρέχετε με βιασύνη να αγοράσετε τις δημόσιες επιχειρήσεις μας.

Τέλος θα ήθελα να κλείσω με προσωπικό σχόλιο, γιατί οι δηλώσεις σας με ενόχλησαν και επί προσωπικού. Είμαι 42 ετών και ήδη έχω εργασθεί 21 χρόνια. Πάντα το εργασιακό ωράριό μου ξεπερνούσε το οχτάωρο και η ποιότητα της εργασίας μου ήταν πάντα αναγνωρισμένη. Είμαι ένα τυπικό δείγμα που επιβεβαιώνει τις έρευνες των ευρωπαϊκών οργανισμών ότι οι Έλληνες εργαζόταν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους. Ο τρόπος που μας παρουσιάζεται είναι ανακόλουθος σε σχέση με αυτές τις έρευνες και με την προσωπική μου διαδρομή και προσπάθεια. Παρόλα αυτά διασύρομαι και απαξιώνομαι διεθνώς. Επίσης από τότε που προστρέξατε σε βοήθεια της χώρας μου όλες οι προσπάθειές μου και οι θυσίες μου για να φτάσω κάπου και να έχω να προσμένω σε κάτι εξανεμίστηκαν διαλύοντας ότι κατάφερα να χτίσω ως τώρα.

Ως υστερόγραφο, και επειδή είμαι και εγώ φίλος του Γερμανικού λαού θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα που αφορούν τη χώρα σας.
Γιατί στην πιο πλούσια και ισχυρή χώρα της Ευρώπης οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν αυξήσεις εδώ και 10 χρόνια; Δεν δικαιούνται να λάβουν μέρισμα από την οικονομική επιτυχία της χώρας τους;
Πως γίνεται, όπως διαβάζω σε έκθεση που δημοσιεύτηκε προσφάτως κι παραθέτω τον ελληνικό διαδικτυακό τόπο που την διάβασα
ένας στους τρεις γερμανούς φοιτητές να σκέφτεται την πορνεία για την αποπληρωμή των διδάκτρων. Συνάδει αυτό με την εικόνα του ισχυρότερου κράτους στην Ευρώπή; Συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο;

Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ ποιο είναι τελικά το όραμα που έχετε κυρία Μέρκελ για την ενωμένη Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Με τιμή

Ένας απλός Έλληνας πολίτης



Παρακαλώ, αν γνωρίζει κάποιος γερμανικά και έχει το χρόνο ας το μεταφράσει να το αναρτήσω και στα Γερμανικά.
Ευχαριστώ

8 σχόλια:

Rodia είπε...

Ζηλεύει λέμε...

Παλιά, είχα συνεταιριστεί με ενα γερμανο συναδελφο, που απορούσε πώς είναι δυνατόν να βγαίνει απο ΕΝΑ μόνο έλληνα σε μια βδομάδα δουλειά που θα χρειάζονταν ένα μήνα για να τη διεκπεραιώσει ο αντίστοιχος γερμανός και μάλιστα με βοηθούς.

Ολα αυτά μελετημένα, με πίνακες κλπ. Ηταν μανιώδης της τάξης ο άνθρωπος.

Τον σουταρισα σε εξι μήνες, επειδή ήθελε να κάνει λαμογιές με το δημόσιο. Το θεωρούσε δεδομένο ότι στην Ελλάδα "έτσι γινονται οι δουλειές". Γερμανός απο την πρώην ανατολική Γερμανία, συμπατριώτης της κυρίας.

Rodia είπε...

Την επιστολή πάντως, τη βρίσκω δυσανάλογα ευγενική.. Ρίξε και κάνα μπινελίκι! Θα νομίζει ότι μας αρέσουν κιόλας αυτά που λέει και κάνει εναντίον μας.. Πές της τεσπά ότι δε φταίμε αν αυτοί εκειπέρα είναι μάπες!

Maria είπε...

Καλά ρε συ Ροδιά, όλα αυτά που γράφεις είναι σοβαρά; Η Μέρκελ απευθύνεται στον μέσο Γερμανό, τον ίσως λίγο αγράμματο, λίγο αταξίδευτο, λίγο εκτός. Λαϊκίζει δηλαδή η Αγκελική. Αλλά το ίδιο κάνεις και εσύ, είναι δυνατόν να αναγεις το λαϊκισμό σε "ζήλεια"; Σαφώς και ξέρει η Μέρκελ τι λέει, βαράει το σαμάρι για να ακούσει ο αγωγιάτης, ο γερμανικός λαός που αύριο θα υποχρεωθεί να λιγοστέψεις ακόμα πιο πολύ το μισθό του γιατί και οι "τεμπέληδες έλληνες αυτό έκαναν, εμείς θα κιοτέψουμε;". Η περιπτωσιολογία δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα γλυκιά μου... Όσο για τα μπινελίκια... σαφώς χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο που τα εκφέρει, ιδίως μάλιστα όταν είναι χωρίς έρεισμα. Ο συγγραφέας μία αξιοπρεπή επιστολή έκατσε και έγραψε, μην του τη χαλάς με γαμωσταυρίδια.

kopria είπε...

Γειά σου Ροδιά μου,
το θυμικό μου θα με οδηγούσε σε μπινελίκια σίγουρα αλλά...
Θέλω να τη δημοσιεύσω
και θέλω να διαβαστεί, για να έχει ένα νοήμα ο κόπος μου.

Μαρία ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες να το διαβάσεις και να απαντήσεις

Αγησίας είπε...

Herr Parioritsas, ich bedanke mich fuer Ihren Brief και σας απαντώ εν συντομία
1. λέτε "Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται την ισχύ σας για να επιβάλλεται ένα είδος αποφάσεων που είναι αντίθετες με τη θέληση ενός άλλου ξένου λαού". Δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεστε! Διαβάστε παρακαλώ Θουκυδίδη (Αθηναίοι-Μήλιοι) και εξηγήστε μου τί πιστεύετε ότι άλλαξε από τότε.
2.Λέτε "στο Μνημόνιο που μας επιβάλλατε έχετε έναν περίεργο όρο μέσα ότι τα χρήματα που μας δανείζεται δεν μπορούν να συμψηφισθούν με οφειλές που υπάρχουν από μέρους σας". Αγαπητέ μου, δεν φταίω εγώ, αν οι πολιτικοί που εσείς ψηφίζετε, υπογράφουν ό,τι τους δώσουμε. Αν πρόσεχαν εκείνοι, θα προσέχαμε κι εμείς και ασφαλώς θα σας σεβόμασταν περισσότερο.
3. Λέτε "Συμφωνώ ότι οι δικοί μας πολιτικοί και αξιωματούχοι είναι διεφθαρμένοι, όμως η διαφθορά έχει 2 συμβαλλόμενα μέλη που νομικά ονομάζονται συνένοχοι". Σωστό, αλλά όταν μας πήραν χαμπάρι (άλλοι-όχι εσείς) εμείς κλείσαμε κάποιους φυλακή. Εσείς;
4. Λέτε "Βέβαια να γνωρίζεται ότι αυτό, μαζί τις συνεχείς πιέσεις για αγορά εξοπλισμών από μέρους σας, μας σπρώχνει όλο και πιο κάτω". Σας υπενθυμίζω ότι εγώ υποχρεούμαι να μεριμνώ για τους Γερμανούς πολίτες, όχι για τους Έλληνες. Αφού όσοι εσείς συστηματικά ψηφίζετε επί 40 χρόνια, σας έχουν στην καρπαζιά, γιατί ζητάτε από εμένα να σας φερθώ καλύτερα.
Τέλος, κύριε Παριορίτσα, δεν αμφισβητώ την ακεραιότητα και την υπευθυνότητά σας και ειλικρινά λυπούμαι για τα δεινά που υφίστασθε. Πιστεύω όμως ότι συνολικά, ως λαός, αξίζετε καί όλα όσα σας συμβαίνουν και όλα όσα πρόκειται να σας συμβούν. Αν δεν το αξίζατε, δεν θα είχατε επιτρέψει επί 40 χρόνια να καταστραφούν όλα στη χώρα σας.
Θεωρώ δικαίωμά μου να λεηλατήσω τη χώρα σας υπέρ των δικών μου ψηφοφόρων, διότι αφού θα το έχω κάνει, εσείς (συνολικά, ως λαός) θα ψηφίσετε και πάλι τους ίδιους. Αυτούς που σήμερα με παρακαλάνε αντί πινακίου φακής να γίνω ιδιοκτήτρια των Ελλήνων.
Hochachtungsvoll A.M.

kopria είπε...

Κα Μέρκελ ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Σωστά τα λέτε και κάλά θα κάνουμε όλοι μαζί να αφήσουμε τις παπαριές πρί Δημοκρατίας, αλληλεγγύης και άλλα κουραφέξαλα για να ξέρουμε που στεκόμαστε

Rodia είπε...

Ρε συ Μαρια, πλακα κανω λεμε..
Ευτυχως, ο Πολυκαρπος με καταλαβαινει! ;)

kopria είπε...

.

Συνολικές προβολές σελίδας