Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Τελικά τι ήταν...;

Τα Δεκεμβριανά του 2008 ήταν ΕΞΕΓΕΡΣΗ πέραν πάσης αμφιβολίας. Μια εξέγερση που διοχετεύτηκε σε ένα θυμικό μιας κοινωνίας που δεν δίνει κανένα όραμα στους νέους τη΄ς, εκτός από τηςν αγοραία προοπτική της οικονομικής επιτυχίας.
Η βία ακήθηκε πρωτίστως από την ασυλία των κυβερνώντων προς εαυτούς και ημετέρους στην κάλυψη και συνενοχή στο πλιάτσικο του δημόσιου χρήματος.
Θυμόμαστε τα θέματα της επικαιρότητας με τα συνεχόμενα σκάνδαλα.
Αυτό κατέδειξε ξαι πόσο είναι στην πραγματικότητα αποκομμένη η λαϊκή βούληση από τους ασκούντες την εξουσία που βρίσκονται στην κυριολεξία στον κόσμο τους.
Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε τι πραγματικά συνέβαινε εκείνες τις μέρες αλλά δεν ήταν ικανός να διοχετεύσει την οργή και το θυμικό που καθοδηγούσαν την εξέγερση σε πιο δημιοργικά μονοπάτια.
Τα ΜΜΕ έπαιξαν και έδειξαν το ρόλο τους στην προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τα συντηριτικά ανακλαστικά της κοινωνίας, κυρίως μέσω του φόβου και της ποινηκοποίησης των όποιων φωνών μιλούσαν για εξέγερση και για μια ευκαιρία ώστε να απαιτηθούν ή να επιτευχθούν πραγματικές συστημικές αλλαγες.

4 σχόλια:

Dimitris είπε...

Ενα χρονο μετα, με πιο ψυχραιμο κεφαλι και με πιο συγκεντρωτικη ματια, θα πρεπει να διαφωνησω. Δεν ηταν εξεγερση, ηταν τσατιλα, η οποια ξεσπασε και ολα καλα. Ο κοσμος ειχε και εχει νευρα, αλλα ακομη δεν ξερει για ποιο λογο τα εχει, δεν ξερει απο που να πιασει το θεμα. Αν ηταν εξεγερση, δεν θα ετρεχαν 800.000 ατομα να ψηφισουν για ηγετη στην ατιμασμενη Νεα Δημοκρατια, δεν θα μειωνοταν το ποσοστο των αριστερων κομματων στις εκλογες και δεν θα θεωρουσε ο κοσμος οτι ο Παπανδρεου θα φερει ως δια μαγειας την οικονομια στα συγκαλα της. Για εξεγερση ειχαν μιλησει και στη σιωπηλη διαμαρτυρια μπροστα απο τη Βουλη, μετα τις φωτιες του 2007. Ουτε τοτε ηταν, απλα αλλο ενα περιστατικο οργης.

Ισως στο μελλον να γινει εξεγερση καποιου ειδους. Πιθανοτατα δεν θα γινει ομως, θα γινονται απλα καποια γεγονοτα που θα επιτρεπουν στον κοσμο να διοχετευει την οργη του για λιγο και μετα παλι απο την αρχη.

Un par de neuronas... είπε...

Η απαθεία που κυριευει την Ισπανία μου πνίγεται. Ο ισπανικός κόσμος δεν έχει νέυρα, ούτε αίμα, ούτε τίποτα... εδώ έχουμε ζόμπις. Εσείς έχετε (με συγχώρηται) αρχίδια, κάνετε διαδήλωση κάθε μέρα, μπγένεται στους δρόμους... Εδώ, ξέρεται ποίοι μπγέμουν να διαμαρτυριθούν; οι ξενοι.
Και σε ποιόν ψηφίσουμε; Aznar; Zapatero; PUAFFFF!!!!

Besitos (Φιλάκια)

kopria είπε...

@Δημήτρης, γειά σου φίλε.. πως είσαι; Όλα καλά;
Νομίζω πως ήταν εξέγερση αλλά δεν βρέθηκε κανείς να μπει μπροστά με αποτέλεσμα πλήρη απογοήτευση. Αυτοί που ψήφισαν στη ΝΔ δεν σημαίνει ότι ήταν και αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους.
Τα αριστερά κόμματα απέτυχαν στις εξετάσεις που έδωσαν, αν αι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Το ΚΚΕ βέβαια ήταν άριστο στην περιφρούρηση.

@Veronica. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Ισπανία. Ενδιαφέρον αυτό που λες. Βέβαια εκεί είχατε Φράνκο 40 χρόνια και έχετε συνηθίσει αλλιώς...

Dimitris είπε...

Veronica, vuestra democracia mas o menos funciona como una democracia, no como una cleptocracia, como la nuestra. Desafortunadamente, en Grecia el unico systema que funciona es el escamotear, la situacion es casi como en los paises tercermundistas, con muchisima corrupcion en todos los aspectos de la vida. Por eso estamos demostrando frecuentemente, porque quieremos un estado que funciona justamente para todos, no solo para ellos que sean bien conectados.

Besos de un griego en Inglaterra

Πολυκαρπε, σορρυ για τα ισπανικα, εκανα μια μινι αποτιμηση της καταστασης στην Ελλαδα.

Το προβλημα μας ειναι οτι η οργη μας, δικαιη η αδικη, ειναι πολυ βραχυπροθεσμη, καθως εχουμε μνημη χρυσοψαρου. Μιλαει κανεις πλεον για το σκανδαλο της Ζιμενς? Για τα δομημενα ομολογα? Ολοι κλεβουν, φωναζουμε λιγο, και μετα ψηφιζουμε τους ιδιους.

Οσο για την αριστερα, χανει το ενα τρενο μετα το αλλο, και ειναι κριμα. Αλλα δεν θα υπαρχουν απειρα τρενα...

Συνολικές προβολές σελίδας