Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Tsu Lee


Ανέκαθεν ένα μεγάλο όπλο των αδυνάτων, και πολλών, έναντι των δυνατών – και λίγων – ήταν η ηθική.
Η ηθική, ως ένα σύνολο κανόνων αποδεκτών από την πλειοψηφία για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας υπήρξε ανέκαθεν μια τροχοπέδη σε αυτούς που καταχρόταν τους θεσμούς για προσωπικό όφελος.
Αυτό γινόταν διότι ο χαρακτηρισμός κάποιου ως «ανήθικου» τον απομόνωνε κοινωνικά, κάτι σαν στίγμα.
Σε εποχές που η κοινωνική κρίση ήταν ισχυρή και οι δεσμοί σφικτοί αυτό περιόριζε τις υπέρμετρες φιλοδοξίες των λίγων.

Σήμερα, και εξ αφορμής του φαινομένου Ιουλία, Julia κατά το κοινώς, μπορούμε πια να δούμε πως εξελίχθηκε η κοινωνία μέσα από τον άκρατο ατομισμό, κινητήριο μοχλό του καπιταλισμού και εν συνεχεία φιλελευθερισμού.

Μέσα από το φαινόμενο Julia παρατηρούμε να εκτυλίσσονται καταστάσεις που σε άλλες εποχές με άλλες συνθήκες δεν θα νοούταν καν. Δεν θέλω να ηθικολογήσω, είναι δείγμα παρακμασμένων και αλλοπρόσαλλων κοινωνιών η ηθικολογία που ανθεί και στις μέρες μας. Όμως, το να βλέπεις μανάδες να συνοδεύουν τα παιδιά τους για αυτόγραφο από μια πορνοστάρ θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που καταδεικνύει την αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού.

Το πρόβλημα αυτό δεν έγκειται στο πρόσωπο της Julia καθεαυτό. Είναι στο σύστημα που προωθεί το πρότυπο αυτό που λέει: Ο σκοπός – λεφτά, εφήμερη φήμη και ότι άλλο προωθεί μια «επιτυχημένη» εικόνα του εγώ σε αυτό το σύστημα- είναι πάνω από όλους και όλα με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και κοινωνικό.

Μέσα από αυτή την οπτική το άτομο έχει την ελευθερία να καταχραστεί οποιοδήποτε μέσο, τρόπο και να διαστρεβλώσει όποια λογική.

Έτσι λοιπόν μια ελίτ που χρησιμοποιεί τις «δημόσιες» συχνότητες κατά το δοκούν προβάλει την Julia, σε όλες τις ώρες, άρα και ηλικίες, την βαφτίζει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ ξεπλένοντας τις «ανηθικότητες»-αμαρτίες, ουσιαστικά ξεσκίζοντας κάθε έννοια κοινωνικής κρίσης.
Και αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, ακολουθούν πολλά άλλα που τελικό αποτέλεσμα (δεν γνωρίζω για στόχο, προσπαθώ να μην είμαι συνωμοσιολόγος), ειδικά σε περίοδο κρίσης, καθένας να κοιτά κυριολεκτικά τον κώλο του που θα ήθελε να μοιάζει με τον κώλο της Julia και οι άλλοι να πάνε να πνιγούν.

Αυτά δεν έχουν να κάνουν με την Julia, αλλά με τον τρόπο που εκπαιδεύτηκαν οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια στον αμοραλισμό με αποτέλεσμα η ηθική να καταργηθεί. Αυτό οδήγησε στο παράδοξο, αντί οι πολλοί να λειτουργούν ως θεματοφύλακες της κοινωνίας, και βαθύτερα της Δημοκρατίας, να θέλουν να επιτύχουν βάση των προτύπων του «επιτυχημένου» Ατόμου – με τη στρεβλή έννοια.

Επειδή βέβαια οι έχοντες την πρόσβαση στην εξουσία και στα μέσα έχουν τέτοια δυνατότητα μόνο, με τόσο λίγες εξαιρέσεις που ξεπουλάνε τα πάντα και που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα, απλώς είμαστε ένα συνονθύλευμα απρόσωπων που προσπαθεί να δείξει τον κώλο του μπας και βολευτεί μέχρι να επιτύχει – ή το πιο πιθανό να πεθάνει με αυτή την ελπίδα.
Μια κοινωνία Tsu Lee...

7 σχόλια:

tsaousa είπε...

Έχει ψωρίαση στον αγκώνα της ή μου φαίνεται; : ο

kopria είπε...

Έτσι δείχνει, αλλά δεν φαίνεται καλά...
Ρε συ τι παρατηρείς; Δεν είμαστε καλά... ΛΟΛΟΛ

Dimitris είπε...

Καλα ρε γαμωτο, μονο σε μενα φαινεται μπαζογκομενα αυτη? Τι σκατα, τοση αγαμια εχει πεσει στην Ελλαδα, που μια τσοντα γ διαλογης να ειναι στην επικαιροτητα επι τοσο καιρο?

Πως το ειχες πει, Πολυκαρπε? Ειμαστε σαν λαος εκτος παραγματικοτητας? Ποσο δικιο ειχες, αν και για ασχετο θεμα...

Λυκίνοος είπε...

Φίλε, δεν ξέρω αν φταίει το σύστημα, αλλά προτιμώ παιδιά να ζητάνε αυτόγραφα από μια πορνοστάρ, παρά να κουβαλάνε μια ζωή ενοχές για μια μαλακία που τράβηξαν.

Εν τέλει ο καθένας είναι υπεύθυνος των προτύπων που παραδίδει στα παιδιά του, κυρίως με το παράδειγμά του.

Το παιδί που ζητάει αυτόγραφο από την Τζούλια ως παράδειγμα ταχείας και εφήμερης επιτυχίας, δεν διδάσκεται από αυτή. Σε αυτή αναγνωρίζει αυτό για το οποίο έχει ήδη διδαχθεί και αποδεχθεί... Άλλωστε το λες ήδη ο ίδιος.

kopria είπε...

Δεν μιλάω για τις ενοχές της μαλακίας.
Αυτό το θεωρώ αυτονόητο όσο και φυσικό.
Το πρότυπο της εφήμερης ατομικής επιτυχίας είναι που με ενοχλέι, και η Ιουλία είναι ένα απλό γρανάζι στο όλο σύστημα.
Υ.Γ. Η τσόντα ήταν όντως πολύ γ διαλογής και η πρωταγωνίστρια απαράδεκτη...

Ανώνυμος είπε...

They do not require as much work as many other animals do and are really fun to watch.
He spoke slightingly but without bitterness of everything he had written, and I knew
his new book must be very good for him to speak, without bitterness, of the faults of the past books.
Information regarding different websites that contain large chunk of databases of unclaimed properties and money are also provided in different newspapers.

However, the English newspapers are much central to urban areas.
Once the symphony begins, Paul loses himself in the sound as he had in
the stuff exhibited in the picture gallery.

my blog :: click here

Ανώνυμος είπε...

Everyone who is into style depends on a great
stylist to look good and help with hair issues and
problems. Habits die hard and whatever your regime has been in the
past, you do need to have a good look around at what is on offer for different hair
types and textures. Soon after this, use curl lotion all more than
your hair, and make use of mousse and squeeze this
in your hair to that your curls seem flawless.

Check out my blog ... hair products

Συνολικές προβολές σελίδας