Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Είναι η οικολογία υπουργείο παρά τη κυβέρνηση;



Το έχω γράψει πολλές φορές. Το παρών σύστημα είναι ασύμβατο με την έννοια της οικολογίας, το έχω γράψει πολλάκις και εξηγήσει του λόγους που το πιστεύω αυτό.

*Η οικολογική συνείδηση (που θεωρώ αστεία έκφραση στη δική μας μεγάπολη) θεωρεί τον άνθρωπο αναπόσπαστο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος και μέρος της φυσική διαδικασίας. Η λογική της αγοράς (ή αγοραία λογική) θεωρεί τη φύση σύνολο από πόρους διαθέσιμους προς εκμετάλευση που το μόνο που ορίζει τους πόρους αυτούς είναι η τιμή τους, που δείχνει την επάρκεια ή έλλειψή τους.
Ξέρουμε ότι το Πα.Σο.Κ. πρεσβεύει ότι και η Ν.Δ. σε σχέση με το πρώτυπο που ασπάζονται, το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Οπότε δεν μπορείς να περιμένεις κάτι ιδιαίτερο, ίσως το Πα.Σο.Κ. να δώσει παραπάνω εργολαβίες-επιδοτήσεις. Στην πραγματικότητα όμως η αγορά θα εκπορνεύει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.
Το Κ.Κ.Ε. ακόμη μελετά για το πόσο καλός ήταν ο σύντροφος Στάλιν οπότε μέχρι να φτάσουν στα οικολογικά προβλήματα έχουν καιρό.

Το Λα.Ο.Σ. θα πάρει όποια θέση τον βολεύει για να μαζέψει κανένα ψήφο και ο διακής του πόθος να κολλήσει πάλί στην μητρική Ν.Δ. δεν σου δίνει καμία ελπίδα ότι είναι διαθετιμένο να κάνει κάτι.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο ο Συ.Ριζ.Α. μιλά εδώ και καιρό για την ανάγκη οικολογικής σκέψης και μάλιστα μέσα από ένα γενικότερο τρόπο αλλαγής σκέψης πολίτη και δομής κοινωνίας.
Δεν μπορώ να συμπεριλάβω τους άρτι αφιχθέντες από τις δημοσκοπήσεις Οικολόγους Πράσινους. Δυστυχώς οι Οικολόγοι-Πράσινοι ανά την Ευρώπη μέσα από την παγίδα της συγκυβέρνησης (άρα και του ελέγχου της εξουσίας) έφαγαν (με τις καλλίτερες των προθέσεων ίσως, δεν το αρνούμαι) το δόλωμα της εξουσίας και απλώς έγιναν υποστηρικτές, ακόμη και άλοθι, για την κραταιά νοοτροπία της αγοράς.

Θεωρώ ότι το λάθος που έκαναν οι Οικολόγοι-Πράσινοι ήταν να μην καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν την ασυμβατότητα του συστήματος με την οικολογική συνείδηση και προσπάθησαν να ενώσουν δυο πόλους αντίθετους, που απωθούνται από τη φύση τους.
Θα έπρεπε η αγωνία τους για την οικολογία να πηγαίνει στα πιο βαθιά αίτια της σημερινής κατάστασης που πάντα είναι πολιτικά, δηλαδή τρόπου σκέψης και δόμησης κοινωνίας και να αναζητήσουν συμμάχους που έχουν αντιληφθεί το ασύμβατο του συστήματος με το περιβάλλον.

Θα έπρεπε να λειτουργούν ως συνιστώσα σε μια συστεμική-δομική αλλαγή και όχι να αναλαμβάνουν τα μερεμέτια ενός συστήματος που η αποδόμηση και η εμπορία των πάντων είναι ο πυρήνας του.

14 σχόλια:

doctor είπε...

Συμφωνώ ότι οι Πράσινοι ανά την Ευρώπη έσπασαν τα μούτρα τους ουκ ολίγες φορές.
Όμως πέτυχαν και αρκετά και εδώ ισχύει το "όποιος πλένει πιάτα, σπάει πιάτα", ενώ όποιος στρογγυλοκάθεται στην εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση είναι a priori αλάθητος στην άσκηση της εξουσίας αφού "δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει τίποτα"!

Νομίζω ότι αξίζει μία ευκαιρία στους Πράσινους, αξίζει μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά εδώ είμαστε για να τους κρίνουμε.
Εδώ κάνουμε πειράματα παραχωρώντας την εξουσία της χώρας μας στον Κωστάκη και τον Γιωργάκη που θυμίζουν νήπια που προσπαθούν να χειριστούν διαστημικό σταθμό...

doctor

aKanonisti είπε...

Τα λες πάρα πολύ σωστά....
Εχεις μόνο ένα κενό... που θα ήθελα να συμπληρώσω...
Δεν νομίζω πως από αφέλεια το παίζουν απολιτικ οι οικολόγοι πρασσινοι..
Ουσιαστικά ενδιαφέρονται να μαζέψουν ξέμπαρκους ψήφους..
Η Οικολογία από μόνη της, δεν είναι πολιτική είναι επιστήμη.. οπότε..
δεν μπορεί να έχει πολιτικό λόγο ούτε πολιτική υπόσταση, άλλο αν θέλουν έτσι να την απρουσιάζουν...
Είναι σαν να κάνουμε ένα κόμμα που θα λέγεται Ιατρικη... και να περιμένουμε να μην αρρωσταίνει ο κόσμος...

Αρα... το μόνο που μένει να ρωτήσουμε..είναι γιατί μας κοροιδεύουνε...γιατί δεν μας το λένε...ότι είναι ένα δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ.. και ότι σκοπεύουν να στελεχώσουν ένα πράσσινο υπουργείο...

kopria είπε...

@doctor, φίλε μου είναι πολυδιάστατο το πρόβλημα της οικολογίας. Στον πυρήνα του είναι πως βλέπει ο άνθρωπος τη θέση του στον κόσμο και η πολιτική της οικονομίας της αγοράς δεν μπορεί να συμβαδίζει με οικολογική νοοτροπία. Συμφωνώ όμως ότι έχουν παρέμβαση έξω σημαντική.

@Ακανονιστη. Αγαπητή μου επίτηδες αφήνω το κενό θεωρώντας a priori τις προθέσεις ως αγαθές. Η οικολογία μπορεί να θεωρηθεί ως επιστήμη αλλά, όπως λέω παραπάνω, είναι θέμα θεώρησης, όπως άλλωστε και η χρήση της επιστήμης

OIKOLOGIKI KINISI KAVALAS είπε...

Αγαπητή @ακανόνιστη, λες ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ το παίζουν απολιτικ. Μήπως μπορείς να αναλύσεις λίγο αυτή σου την σκέψη? Τι εννοείς απολιτίκ.
Εννοείς ότι δεν τοποθετούν τον εαυτό τους στον αξονα δεξιά-αριστερα? ή κάτι άλλο.
Πασχαλίδης Γιώργος

Φοίβη είπε...

Πολύκαρπε μου..
Εγώ δεν είμαι ούτε γαλάζια, ούτε πράσινη,
Εγώ ξανθιά είμαι…Κι έχω μπερδευτεί…
Τους δυο μεγάλους… ούτε που να το σκεφτώ να τους ψηφίσω.
Οι άλλοι? Έχουν τη γνώση οι άλλοι να στηρίξουν τη χώρα? Να κυβερνήσουν?
Θα πεις, αν δεν πας να ψηφίσεις ενισχύεις το δικομματισμό… δώσε τους μια ευκαιρία.. Χμμμμ!
Νομίζω πως στο τέλος θα τα κάνουν πλακάκια… μου τι δίνει να με πιάνουν κορόιδο..
Ας καταγραφεί μια φορά και η αποχή… ας δοθεί ένα διαφορετικό μήνυμα.
Δεν ξέρω ρε γαμώτο μου… δεν ξέρω…

Η ξανθιά σου φίλη
Φοίβη.

aKanonisti είπε...

@paschalidhs...
τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις στον όρο απολιτικ?
Μιλάνε καθόλου για τις κοινωνικές και οικονομικές δομες?
Οχι...
Μιλάνε καθόλου για τα μεγάλα κοινωνικά προβληματα???
Οχι...
Θα κάνουν λέει συνεργασίες...
Πως?
Σε ποιά βάση???

Εγώ πιστεύω πως ασφαλώς και έχουν πολιτική άποψη αλλά την κρύβουν.. γιατί δεν είναι άλλη από την Πασοκικη...

kopria είπε...

@Paschalidis Αγαπητέ φίλε με πυρήνα ιδεολογικό την οικολογία μόνο δεν πας παρακάτω. Το πρόβλημα θέλει ολιστική αντιμετώπιση

@ Φοίβη, ξανθιά μου φίλη θέτεις δυο ερωτήματα και θα σε κουράσω με δύο αναρτήσεις, ειδικά για το ερώτημα της διακυβέρνησης.
http://kopria.blogspot.com/2009/05/blog-post_28.html
και
http://kopria.blogspot.com/2009/05/blog-post_4402.html

Προσωπικά έχω καταλήξει ότι δεν θέλω να κυβερνήσει κάποιος που ξέρει να κυβερνά. Αν θέλουμε να πάμε παρακάτω, να εξελιχθούμε πρέπει να επινοήσουμε νέους τρόπους, να δούμε τα προβλήματα με άλλη οπτική. Να μην ξέρουμε πως να κυβερνηθούμε και να το ξαναεπινοήσουμε

tsaousa είπε...

Συμφωνώ μαζί σου.
Αλλά και θεωρώ σωστό οι οικολόγοι να είναι απολιτίκ. Δεν χωράνε 2 καρπούζια σε μια μασχάλη. Έτσι κι αλλιώς, πάντα στα μετόπισθεν θα βρίσκονται.

aKanonisti είπε...

Δεν είναι σωστό να εμφανίζονται ως πολιτικό κομμα... μόνο με αυτές τις θέσεις....
Ακόμα και αν είναι ειλικρινείς.. και μόνο αυτές έχουν..
Είναι σαν να λέμε.. ότι οι βελονιστές... μπορούν να ταυτιστούν με το ΚΚΕ Μ-Λ....

kopria είπε...

@akanonisti
Μπα είναι περισότεροι οι βελονιστές

aKanonisti είπε...

Ναι... γιατί είναι στην μόδα... σαν τους Οικολόγους Πράσινους...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

kopria είπε...

lolol
Ίσως, στην Κίνα είναι στη μόδα εδώ και πολλούς αιώνες.
όσο για το ΚΚΕ κόμματα που υπάρχουν (ΚΚΕ, ΚΚΕ μλ, μλ ΚΚΕ, ΚλμΚΕ, ΚΚμλΕ που έλεγε και ο Χάρυ Κλύν) έχω τρομερές ενστάσεις για 2 λόγους κυρίως.

1. Λειτουργούν σαν θρησκεία και μάλιστα δογματική με αποτέλεσμα να είναι ανίκανοι να αντιληφθούν την πραγματικότητα που έχει δυναμική σε αντίθεση με το "ιερο" βιβλίο και προτιμούν να προσαρμόζουν την πραγματικότητα στο βιβλίο παρά το βιβλίο στην πραγματικότητα.

2. Από όλα τα κόμματα, τάσεις, ιδεολογίες κλπ μόνο το ΚΚΕ ξέρει ακριβώς!!! πως να κυβερνήσει....!

Βέβαια είναι τίμιοι και λένε αυτό που πιστεύουν, αλλά είναι κρίμα γιατί στην αριστερά τη δυναμική της την δίνει ο επηρεασμός του ρομαντισμού, κάτι που αφαιρεί η σκληρή ιεραρχία και ο δογματισμός

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δηλώνω από την αρχή πως από το Δεκέμβριο του 2008 είμαι μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Όσοι θέλουν να δουν τις θέσεις μας μπορούνε να μπούνε εδώ.

Όμως έχω μία μεγάλη ένσταση με το κείμενο. Στην αναφορά για το ΚΚΕ θα ήθελα να σημειώσω πως το περιβάλλον βιάστηκε υπερβολικά από τα κομμουνιστικά καθεστώτα και δεν αναφέρωμαι μόνο στο Τσερνόμπιλ.

kopria είπε...

Όπως λέω και στο κείμενο φίλε Ιωάννη Κ, δυστυχώς το ΚΚΕ δεν έχει φτάσει ακόμη στο πρόβλημα το οικολογικό...

Συνολικές προβολές σελίδας