Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Δημόσια Υγεία


Συνεχίζω τη χθεσινή μου ανάρτηση με αναφορά στη δημόσια υγεία.
Την τελευταία βδομάδα είχα τον γιό μου στο Παίδων Π. & Α. Κυριακού για εγχείρηση σκωληκοειδούς απόφυσης.
Το νοσοκομείο λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο από πολλές απόψεις. Το προσωπικό, ιατρικό-νοσηλευτικό και διοικητικό είναι στη θέση του και προσπαθούν για το καλλίτερο (και τους ευχαριστώ δημόσια γι'αυτό).
Παιδιά κάθε κοινωνικής τάξης (δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο ιδιωτικός τομέας εδώ) και φυλής (ο ανθρωπισμός και αντιρατσισμός σε όλο το μεγαλείο του) δέχονται μια υψηλού επιπέδου νοσηλεία.
Τα περισσότερα προβλήματα που είδα να δημιουργούνται είναι από τους γονείς των παιδιών και την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, ειδικά στα επείγοντα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Σκεφτόμουν λοιπόν ότι ένα τέτοιο ίδρυμα το πιο πιθανό είναι να "μπαίνει μέσα" αφού οι υπηρεσίες παρέχονται στο ελάχιστο κόστος και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, δωρεάν (άποροι κλπ).
Δεν υπάρχει χρηματική ανταποδοτικότητα των νοσοκομείων, σίγουρα.

Όμως το κοινωνικό έργο που παράγουν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί από ανθρώπους που για το πιο απλό πρόβλημα (στραμπούληγμα ας πούμε) τρέχουν στην πιο χλιδάτη ιδιωτική κλινική και στα πιο δύσκολα την κάνουν με ευκολία στο εξωτερικό;


2 σχόλια:

Αntidrasex είπε...

Μα τι λέει τώρα...
Ποιο κοινωνικό έργο?
Οτι δεν παράγει κέρδος αντίτίθεται στην θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου και πρέπει να εξαφανιστεί.

kopria είπε...

Στο προηγούμενο άρθρο προσπαθώ να πω πως η επικέντρωση μόνο στο κέρδος μπορεί να διαλύσει τους ιστούς μιας κοινωνίας.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα μιας "επιχείρησης" που σκοπό έχει την παροχή κοινωνικού έργου άρα και συνοχής της κοινωνίας αφού διατηρεί την ευρυθμία.

Συνολικές προβολές σελίδας