Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Άτομο ή πρόσωπο;


Individual και όχι personal - έχει διαφορά η λέξη "ατομική" που χρησιμοποιείται και όχι η λέξη "προσωπική". Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στην ατομικότητα και στην προσωπικότητα που κατάφερα να διαμορφώσω μόλις πρόσφατα.

Ενώ και τα δυο υποδηλώνουν το άτμητο όσο και ολοκληρωμένο μέλος μιας κοινωνίκής δομής στην περίπτωσή μας, η ατομικότητα αναφέρεται περισότερο στο μέλος αυτό ως οντότητα που υπάρχει αυτόνομα ίσως και ανεξάρτητα από την όποια κοινωνική δομή.

Η λέξη προσωπικότητα όμως παίρνει άλλη διάσταση, πιο πολύπλοκη. Δεν καθορίζει απλώς ύπαρξη αλλά ανάγκη διαδραστηκότητας για την μορφοποίησή της και την ανάπτυξή της.


Αυτή η ειδοποιός διαφορά στην εννοιολογική προσέγγιση της φύσης του ανθρώπου βασίζει την ύπαρξη-επιβίωσή του όσο και την εξέλιξή του (και τα δυο φυσικές έννοιες) σε μια ατομικότητα χωρίς ανάγκη προσωπικότητας, δηλαδή δράσης χωρίς την λειτουργία μιας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία (τις άλλες προσωπικότητες) που επηρεάζουν, αντανακλούν, παραμορφώνουν, ταυτίζονται ή αποκλίνουν και εν τέλη διαχέονται μέσα σε μας όπως εμείς σε αυτούς και αλληλο-καθορίζουν τις προτεραιότητές της αλληλεξάρτησης αυτής.

2 σχόλια:

Αγνή είπε...

Σαν να μας προσωπικότητα= ό,τι ορίζει η κοινωνία και οι θεσμοί
ατομικότητα= ό,τι ορίζει ο/η καθένας/μια για τον εαυτό του...

Ο σεβασμός βεβαίως είτε στην προσωπικότητα είτε στην ατομικότητα του/της άλλου/ης αποτελεί ακόμη πιο πολύπλοκο θέμα!!Εντέλει..όλα είναι ίδια άμα δεν τα πας!!
Βαθυστόχαστος Πολύκαρπε, και με μπερδεψες λιγουλάκι!!!Καλά μου έκανες!!!Φιλιά πολλά!

kopria είπε...

Ευχαριστώ Αγνή
Πάντα τα καλλίτερα μας μπερδεύουν.
Το ζητούμενο πάντα βέβαια είναι η έκφραση

Φιλιά

Συνολικές προβολές σελίδας