Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Είναι το νόμιμο και ηθικό;


Για χάριν λόγου και διαλόγου ας υποθέσουμε ότι είναι.


Πολλοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου (και όχι Βατοπαιδίου είναι το πεδίο με τα βάτα και όχι το παιδί με τα βάτα) λένε ή υπονοούν ότι οι συναλλαγές της μονής είναι νόμιμες, άρα και ηθικές.


Το ηθικές δεν μπορεί εύκολα να τεκμηριωθεί αφού άπτεται εν πολλοίς και στο περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας. Κάποιοι κακεντρεχείς θα μπορούσαν να πουν ότι στην περίπτωση της μονής και τον μοναχών θα μπορούσαμε να επικαλεσθούμε τις αρχές που διατυμπανίζουν ότι έχουν οι ίδιοι, όμως και πάλι δεν μπορούν να τιμωρηθούν από οποιαδήποτε νομοθεσία.


Όμως είναι νόμιμα τα πράγματα. Νομιμοφανή ενδεχομένως είναι αλλά έχουμε:


1. τρομακτική διαπλοκή πολιτικής και εκκλησιαστικής εξουσίας (θυμάστε τις υποθέσεις Βαβύλη και του παραδικαστικού;) με αποτέλεσμα οι "δουλειές της μονής" να κλείνουν σε χρόνο ρεκόρ (ειδικά για το ελληνικό δημόσιο


2. ζημείωμα του δημοσίου με τρομακτική υποτιμολόγιση των ακινήτων του δημοσίου (δηλαδή της περιουσίας της χώρας, δηλαδή της περιουσίας των πολιτών) και απίστευτη υπερτιμολόγιση της λίμνης Βιστωνίδας (κοιτάχτε πως περιήλθε στην κατοχή της μονής http://www.enet.gr/online/online_print?id=83537988 )


3. ανάθεση όλων των έργων στην, κατά την πρόσφατη αποκάλυψη, στον όμιλο που ανήκει κατά 30% στην μονή καταστρατηγώντας (όπως και σε όλα τα βήματα και όλα τα επίπεδα) την όποια έννοια διαφάνειας.


αυτά σαν βασικές κατηγορίες γιατί αν τα αναλύσουμε οι λεπτομέριες είναι συντριπτικές...


Το ηθικό είναι μια ιδέα στο συλλογικό φαντασιακό μιας κοινωνίας. Άγραφοι νόμοι περί σωστού και λάθους δικαίου και αδίκου κλπ που όμως, ειδικά σε μη εκλεγόμενα πρόσωπα και όσο στην εξουσία δεν συμμετέχουν οι πολίτες, δεν επιφέρει κάποια τιμωρία, και για παραδειγματισμό στους "ανήθικους" που προσβάλλουν δημόσιο ή ιδιωτικό συμφέρον.


Αυτό που μπορεί να το κάνει είναι η εφαρμογή του νόμου. Όμως σε αυτή τη χώρα πάσχουμε από αυτό. Επίσης η δικαστική εξουσία είναι τα μάλλα διαπλεκόμενη με την εκκλησιαστική(ξαναθυμίζω το παραδικαστικό, ξέρουν που διαπλέκονται).


Δεν τρέφω καμία ελπίδα για τιμωρία....


3 σχόλια:

Κλείτωρ είπε...

πλάκα με κάνεις; Δεν γίνεται να κάνουν τους "τιμωρούς" "τιμωρημένους"! Εμείς είμαστε οι τιμωρημένοι ενώ οι άγιοι είναι άγιοι τουτέστιν μόνο ο θεός τους κρίνει. Μην τον είδατε μην τον απαντήσατε...

Κανονικά πρέπει να δημευθεί όλη η περιουσία και να αφεθεί να γίνει δάση. Τον μισθό τον παίρνουν άρα τι τα θέλουν τα χωράφια με τα χρυσόβουλα; Άκου χρυσόβουλα...!!!
Λάθος αιώνας για τους παπάδες έρχεται στην Ελλάδα.

kopria είπε...

Μπα .. συνεχίζει ο σωστός αιώνας

Κλείτωρ είπε...

Δεν νομίζω. Έχουν αρχίσει και τους φτύνουνε στον δρόμο.

Συνολικές προβολές σελίδας