Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Η ιδέα ότι οι ελεύθερες αγορές τείνουν προς την ισορροπία είναι ένα θεωρητικό οικοδόμημα ...

Πριν από 10 ακριβώς χρόνια, τον Απρίλιο του 1998, ο μεγαλοχρηματιστής Τζορτζ Σόρος, που εκμεταλλεύτηκε όσο λίγοι το καπιταλιστικό σύστημα για να αποκτήσει μυθώδη περιουσία, σε συνομιλία του με τον Ισραηλινό πολιτικό Σιμόν Πέρες είχε πει ότι «το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα -του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου- βασίζεται στον λανθασμένο συλλογισμό ότι αν οι ανταγωνιζόμενοι αφεθούν να κάνουν ό,τι θέλουν, το όλο σύστημα θα τείνει προς την ισορροπία. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο -το σύστημα τείνει προς την κατάρρευση». Υποστήριζε ο Σόρος ότι το σύστημα είναι ασταθές από τη φύση του και σημείωνε: «Η ιδέα ότι οι ελεύθερες αγορές τείνουν προς την ισορροπία είναι ένα θεωρητικό οικοδόμημα των κλασικών οικονομικών. Η εμπειρία, όμως, δείχνει ότι ενώ αυτό ισχύει στην περίπτωση συνηθισμένων αγαθών, δεν ισχύει για τις οικονομικές αγορές».

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=15114592

3 σχόλια:

Αγησίας είπε...

H ισορροπία των αγορών βασίζεται σε μια σειρά από προϋποθέσεις, που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Είναι όμως αναγκαίες, για να κατανοήσει ο φοιτητής τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα υπόλοιπα είναι φλυναφήματα αδαών πολιτικών και πονηρών πολιτικών και επιχειρηματιών

ΔΙΟΔΟΤΟΣ είπε...

Οι μόνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν στην "αυτορρύθμιση" της "ελεύθερης" οικονομίας είναι κάτι μυστικιστές της σχολής Φρίντμαν και Σικάγο Μπόϋς, Αδριανόπουλου, Μάνου κλπ. Και επίσης κάτι νεόγυφτοι, νεόπλουτοι και νεόπτωχοι νεοέλληνες, "επενδυτές" τής συμφοράς, κάτι θύματα που δεν εννοούν να παραδεχτούν ότι τα μεταξωτά βρακιά (τής "ελεύθερης" οικονομίας) θέλουν και καλοζωισμένους κώλους.

kopria είπε...

Συμφωνώ με αμφοτέρους

Συνολικές προβολές σελίδας